Ismételt egy magyar diák a fizikai diákolimpián

Vágólapra másolva!
Második éve szerzi meg a világ legjobb elméleti fizikusának járó címet egy 18 éves magyar középiskolás. Halász Gábor a budapesti Radnóti Miklós Gimnázium végzős tanulója.
Vágólapra másolva!
IPHOhttp://www.jyu.fi/tdk/kastdk/olympiads/A Nemzetközi Fizikai Diákolimpia honlapja

A fiatalember a magyar középiskolásokból álló tudós csapattal együtt a július 8-17. között Szingapúrban megrendezett 37. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián szerepelt, ráadásul nem is akárhogyan. Az ötfős magyar csapat összesen négy ezüstérmet szerzett, emellett Halász Gábor egy kínai diákkal együtt megszerezte a legjobb elméleti fizikusnak járó elismerést. Az egyik ezüstérmet a magyar csapat szerezte meg, melynek tagjai Kónya Gábor, Meszéna Balázs, Molnár András, Széchenyi Gábor és Halász Gábor voltak.

Az ifjú győztes nem ismeretlen a hazai és nemzetközi szakemberek előtt, hiszen tavaly a spanyolországi Salamancában megrendezett 36. Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát ugyancsak ő nyerte meg, akkor egy taiwani diákkal megosztva kapta meg a legjobb elméleti dolgozatért járó különdíjat. Halász, aki idén végez a budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban és utána az ELTE Természettudományi Karán, fizika szakon szeretne továbbtanulni, az Info Rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a diákolimpiai feladatok szintje nem haladja meg a középiskolai tananyagot. "Az olimpián az a legfontosabb, hogy tudjon az ember gondolkodni, és képes legyen gazdálkodni az idővel, amiből nagyon kevés van a feladatok számához képest." Az 1988-ban született, kétszeres győztes diák bevallása szerint a jövőben elméleti fizikával szeretne foglalkozni, bár érdeklődését nem csak ez a terület köti le: a 2006-os OKTV-n a kémiai szekcióban szerzett első helyezést.

Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát, ahol a világ sok országának ifjú tudósai mérik össze a tudásukat, először 1967-ben tartották. Az első vetélkedőt három kelet-európai tudós szervezte meg, köztük volt a neves magyar fizikapedagógus, Kunfalvi Rezső. Magyarország eddig kétszer adott otthont a rendezvénynek, melynek 39 éves történetében a magyar diákok összesen 26 első, 30 második és 59 harmadik díjat szereztek.