Nobel-díj a kozmikus háttérsugárzás vizsgálatáért

Vágólapra másolva!
Két amerikai fizikus, John C. Mather és George F. Smoot érdemelte ki az idei fizikai Nobel-díjat. Az indoklás szerint "a Világegyetem mikrohullámú háttérsugárzása feketetest-jellegének és anizotrópiájának felfedezésért" kapták az elismerést.
Vágólapra másolva!

Szupernóva-robbanás
Szupernóva-robbanás
Kozmikus háttérsugárzás - fizikai Nobel-díj 2006
Jéki László[origo]

Az ősi világegyetem felderítői
Ötvös Zoltán összeállítása a Népszabadság online verziójában olvasható. "Az univerzum legkorábbi korszakának megismeréséhez egy felfedezéssorozat vezetett el. Az első lépés George Gamow és munkatársai nevéhez fűződik. Ők 1949-ben a forró univerzum, azaz a Big Bang elméletét dolgozták ki. Szerintük a forró, de már hűlni kezdő univerzumban éppen összeálló atomokból sugárzás indul ki. Ez a sugárzás kis torzulásoktól eltekintve később alig változik. Ezen sugárzás az univerzum 300-400 ezredik évéről nyújt felvilágosítást, amikor az ősanyag mintegy 3000 Kelvin-fokos lehetett. Ezt az elméletet azonban sokáig nem hitték el."

A csillagászat és az űrkutatás mérföldkövei 1950-től
A két díjazott amerikai, Mather és Smoot neve felbukkan a csillagászat mérföldköveiről készült magyar nyelvű összeállításban is. "1990: John Mather, a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás spektruma (COBE). 1992: Mather és Smoot, fluktuációk a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásban (COBE)"

Az Univerzum, amelyben élünk
Patkós András
professzor, a Mindentudás Egyeteme korábbi előadója, az MTA levelező tagja, az ELTE Atomfizikai Tanszék munkatársa a Magyar Tudomány 2004. júniusi számában felteszi a kérdést: Megjósolható-e a Világegyetem múltja? "Az Univerzumra vonatkozó csillagászati-fizikai kutatások az elmúlt, alig nyolcvan évben óriásira tágították azt a tértartományt, ahol eredményesen alkalmazható a jelenségek értelmezésére az einsteini gravitációelmélet és a kvantumfizika ötvözéséből létrejött kozmológiai megközelítés. A távoli kozmikus objektumokról hírt hozó, véges sebességgel terjedő jelek forrásainak téridőbeli elhelyezése révén egyre mélyebbre hatolunk be a Világegyetem múltjába."

COBE Project (angol)
A NASA honlapján megtekinthető összeállítás a COBE-programról, melynek létrejötte a két most díjazott kutató nevével fonódott össze.

The Nobel Prize in Physics 2006 (angol)
A Nobel-díj hivatalos honlapján angol nyelven olvasható a díj indoklása, a kutatók méltatása, valamint velük készült interjúk, róluk szóló életrajzok, fontosabb tudnivalók.

A két díjazott:
John C. Mather(angol)
A kutató oldala a NASA Goddard Space Flight Center honlapján.

George F. Smoot(angol)
A kutató oldala a Department of Physics University of California honlapján.

George F. SmootJohn C. Mather

George F. Smoot

John C. Mather