epo iva fumeg

Vágólapra másolva!
Forradalmi ötlet: a KOD nevű kommunikációs rendszer feleslegessé teszi az idegen nyelvek tanulását.
Vágólapra másolva!
epo iva fumeghttp://www.welt.de/data/2006/12/11/1142364.htmlA cikk eredeti verziója (német)

Egy regensburgi vállalkozó, Johann Vielberth szeretné világszerte leegyszerűsíteni a kommunikációt egy újonnan kifejlesztett rendszer segítségével. A KOD alapja mindig a felhasználó anyanyelve, s a kezdeményezés teljesen új - állítja Vielberth. Hasonló kísérletekkel, például az eszperantóval ellentétben a KOD nem valódi mesterséges nyelv, hanem a létező nyelvek bemutatására szolgáló rendszer.

A hetvennégy éves vállalkozót városában nemcsak sikeres üzletemberként, hanem a tudományos kutatás támogatójaként is ismerik. Három éve Németország-szerte egyedülálló ingatlangazdasági intézetet alapított a regensburgi egyetemen mintegy tízmillió eurós alapítótőkével.

A nyelvészeti innováció megvalósítására Vielberth önálló Kutatási és Fejlesztési Intézetet (a KOD nyelvén: eufo) hozott létre. Tudósokat hívott meg a világ minden részéről, akik kizárólag megbízójuk ötletén dolgoznak. A kutatók a KOD-ban a világ népességének nagy része által beszélt tizenöt nyelv nyelvtani funkcióit egyesítették. "Ezzel teljesen különböző nyelvcsaládokat és 3,4 milliárd embert kapcsoltunk össze." - nyilatkozta Vielberth.

Bábel tornya Brueghel képén

Bábel tornya Brueghel képén

Sabine Plum

A nyelvészek eddigi eredményei a következők. Összegyűjtötték azt a több mint háromszáz építőkövet, mely leképezi a nyelv legfontosabb feladatait. Közöttük van például a különböző igeidők, a cselekvő és szenvedő igeszemlélet, valamint az egyes és többes szám jelölése. A KOD fejlesztői szerint a rendszert minden beszélő anyanyelvének szabályai szerint használhatja majd. Igazi újdonságot az jelent, hogy ennek ellenére a felhasználó megérteti magát, s egyszersmind beszélgetőpartnere anyanyelvének grammatikáját is felfogja, véli Plum.

A regensburgiak hamarosan elkészülnek a rendszer szókincsével. A KOD húszezer szót tartalmaz majd, de a mindennapi társalgáshoz a teljes szóanyagból csak nyolcezer elem szükséges. Plum fontosnak tartja, hogy kiküszöböljék a többértelműséget. Így például a német "Bank" szó esetében, mely a pénzintézeten kívül padot is jelent. Ezért a két fogalom jelölésére külön szót alkottak. A nemzetközi szavakat meghagyták ismert csengésű alakjukban: a "kafe", "akademia" és "komputer" szavak könnyen felismerhetőek. Ezzel szemben a laikus aligha értené az "epo iva fumeg" ("evés után") kifejezést.

Regensburgban hat éve tizenhárom nyelvész dolgozik a KOD-on, s a kudarcok sem bátortalanítják el őket. Szeretnének külön KOD-írást kifejleszteni, mert jelenleg még a latin ábécét használják. Az ötletadó és beruházó, Vielberth azonban nem kételkedik a rendszer jövőbeli sikerében. Jelenleg a KOD szabadalmaztatásáért fáradozik. Meggyőződése, hogy a rendszer gazdasági jelentősége is óriási lesz: "Olyan előnyökkel jár, melyek miatt mindenképpen széles tömegek fogják használni." - vallja Vielberth.

Forrás: Die Welt