Pokolgépes merénylet áldozata lett egy spanyol képviselő

Vágólapra másolva!
Kisteherautóba rejtett pokolgép robbant szombat délelőtt az észak-spanyolországi Leizában, és megölt egy konzervatív önkormányzati képviselőt. Az áldozat José Javier Mugica, a Navarrai Népi Szövetség (UPN) 50 éves politikusa. Testét a robbanószerkezet cafatokra tépte.
Vágólapra másolva!

Az UPN a Spanyolországban hatalmon levő jobboldali Néppárt (PP) szövetségese Navarrában, a párt választott képviselői gyakran válnak az ETA baszk szeparatista szervezet céltáblájává. A spanyol tömegtájékoztatás máris az ETA fegyveres szárnyának tulajdonította a merényletet.

A robbantás azon a napon történt, amikor a mérsékelten nacionalista és az ETA ellen harcot hirdető Juan José Ibarretxe újabb elnöki ciklusra esküszik fel a térség fővárosában, Vitoriában.

Az ETA mintegy 800 embert gyilkolt meg 1968 óta a független Baszkföld megteremtéséért indított harcában. A baszkok önálló államát Spanyolország északi részén, többek között Navarra tartományban és Franciaország délnyugati részén képzelik el. A mostani merénylet helyszíne, Leiza mindössze 20 kilométerre fekszik Pamplonától, Navarra központjtól.

A három gyermekes Mugica volt az ETA által elkövetett, illetve a baszk szeparatista szervezetnek tulajdonított merényletek 33. halálos áldozata azóta, hogy a csoport januárban felmondta a 14 hónapon át betartott tűzszünetet.