Bossi kitiltaná a bevándorlókat Olaszországból

Vágólapra másolva!
Umberto Bossi, az olasz intézményi reformok minisztere a következő években egyetlen bevándorlót sem engedne be Olaszországba. A populista Északi Liga idegengyűlöletéről ismert vezetője közölte: ha rajta múlna, azokat sem engedné be, akik munkavállalási szerződéssel rendelkeznek.
Vágólapra másolva!

Az Olaszország által befogadandó bevándorlók keretét jelenleg Roberto Maroni egészség- és munkaügyi miniszter, a Liga második embere hivatott meghatározni.

Bossi szerint már 228 ezer bevándorlót írtak fel különböző listákra. Közülük 108 ezren már vállaltak kisebb-nagyobb munkákat, míg a többiek "csak a tartózkodási engedély miatt iratkoztak fel". A miniszter közölte, hogy a bevándorlási törvényt módosító javaslatában, amelyet a csütörtöki kormányülésen terjeszt elő, csakis azoknak tervez tartózkodási engedélyt, akik ténylegesen dolgoznak. A reform értelmében, amelyet a szélsőjobboldali Nemzeti Szövetség vezetőjével, Gianfranco Finivel közösen dolgoztak ki, a "tartózkodási engedélyt" a "tartózkodási szerződés" váltaná fel, és csak arra az időre szólna, amíg a bevándorló munkát kapott. Az illegális bevándorlást bűntényként kezelné, és aki tettenérését követő 48 órán belül nem hagyja el az országot, azt börtön fenyegeti, az előzetes őrizetbe vétel időtartama pedig 30-ról 60 napra emelné.

Jelenleg az olasz kormány minden évben meghatározza a legális vendégmunkások kvótáját, lehetővé teszi a családegyesítést, továbbá humanitárius jellegű tartózkodási engedélyeket is kiadnak. Olaszországban a törvényes bevándorlók száma 1,5 millió fő, a lakosság 2,5 százaléka, ez az arány az egyik legalacsonyabb Európában.