A cseh kormány szerint szervezik a romák kivándorlását

Vágólapra másolva!
A cseh kormány szerint szervezik a romák kivándorlását. Pavel Rychetsky kormányfőhelyettes elmondta, hogy ellenőrzött információik vannak, és a titkosszolgálatok is foglalkoznak a dologgal.
Vágólapra másolva!

A cseh kormány szerint a csehországi romák kivándorlását szervezik, s a jelek szerint szerepet játszik ebben "bizonyos Münchenben székelő Európai Roma Központ".

"Ellenőrzött információkkal nem rendelkezünk, de az illető titkosszolgálatok már foglalkoznak a dologgal. Ugyanis nagyon valószínű, hogy az olyan bonyolult feladatot, mint a kivándorlás, valakiknek meg kellett szervezni" - jelentette ki Pavel Rychetsky kormányfőhelyettes egy kereskedelmi televízió vitaműsorában. A politikus továbbá elmondta: Jack Straw volt brit belügyminiszter, aki jelenleg a brit külügyek irányítója, egy évvel ezelőtt kérte fel a cseh hatóságokat, hogy a két ország titkosszolgálatai próbálják meg közösen felderíteni a kivándorlás hátterét. Rychetsky a munka eddigi eredményeiről nem volt hajlandó nyilatkozni.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette: Nagy-Britannia érdekelt a csehországi roma probléma megoldásában, mert mindenképpen szeretné leállítani a kivándorlási hullámot. London ezért már hosszabb ideje segít a problémák megoldásában, s ezzel a céllal évente 300-500 ezer font sterlinget költ el a Cseh Köztársaságban.

Rychetsky hozzátette: Londonnak csak két lehetősége van a védelemre: vagy vízumkényszert vezet be a cseh állampolgárok számára, vagy már Csehországban ellenőrzi a szigetországba utazókat, hogy kiszűrje az esetleges kivándorlókat. A cseh kormánnyal való megállapodás alapján London egyelőre az utóbbi megoldást választotta, ezért volt a három hétig tartó utasszűrés a prágai repülőtéren.

Az ügy még nincs lezárva. A brit kormány három hónap múlva ismét elemezni fogja a helyzetet, s újabb döntést hoz. A cseh kormány pedig időközben a parlamentben is szeretné megvitatni a témát. Tavaly szlovák kormányzati szervek is jelezték, hogy a szlovákiai romák kivándorlását Nyugatra külföldről szervezik. Egyértelmű bizonyítékokat ebben az ügyben azonban mind a mai napig nem hoztak nyilvánosságra.