Ismét elhalasztották a Kurszk kiemelését

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy ismét elhalasztották a Kurszk kiemelési munkálatait, Putyin szerint még idén partra emelik a tengeralattjárót. A legfelsőbb ügyészség nem indít újabb vizsgálatot az elsüllyedt hajó ügyében.
Vágólapra másolva!

Újabb nehézségek adódtak az elsüllyedt Kurszk tengeralattjáró kiemelésének munkálatai során. Szerdán néhány speciális műszer magas víznyomás miatti meghibásodása miatt ismét fel kellett függeszteni az atom-tengeralattjáró kiemelési munkálatait. Legutóbb a rossz idő miatt állt néhány napig a munka.

A roncs a Barents-tenger fenekén nyugszik, és Vlagyimir Putyin orosz államfő úgy nyilatkozott, hogy a sorozatos késések ellenére is még idén bizonyosan befejezik a kiemelési munkálatokat.

Ezzel egy időben azoknak az áldozatoknak a családtagjai, akik túlélték a Kurszkon történt első robbanást, büntetőeljárás elrendelését követelték. A hozzátartozók azzal vádolták a flotta parancsnokságát, hogy bár tudtak az életbenmaradt matrózokról, mégis oxigén nélkül hagyták a 9-es zsilipkamrában rekedteket. Az orosz legfőbb ügyészség úgy döntött, hogy nem indít új eljárást a tengeralattjáró tavalyi katasztrófája kapcsán, mivel máig folyik egy vizsgálat a Kurszk elsüllyedésének körülményeiről, illetve az esetleges felelősség megállapításáról.