Az ügyészség képviselői léphetnek először a Kurszk fedélzetére

Vágólapra másolva!
Szerdán befejeződött a tavaly augusztusban a Barents-tengeren elsüllyedt Kurszk atom-tengeralattjáró kiemelése. A Kurszk kikötéséhez még két-három napra van szükség. A Kurszk fedélzetére először az ügyészség képviselői, és igazságügyi orvos szakértők lépnek.
Vágólapra másolva!

Mindent előkészítettek a vizsgálatok megkezdéséhez, a szakemberek bármelyik pillanatban el tudják kezdeni a munkát. A holttesteket kiemelő 37 tagú bizottságot a katonai főügyészség, az északi flotta ügyészsége, valamint szentpétervári szakemberek köréből válogatták össze.

A Kurszk szétszerelése közel egy évig is eltarthat. Ennek legkockázatosabb szakasza az lesz, amikor a nukleáris üzemanyagit kiemelik a reaktorból.

A tavaly augusztus 12-én történt szerencsétlenségben 118 tengerész vesztette életét. Hogy mi történt, mielőtt hirtelen megszakadt a kapcsolat a Kurszkkal, mai napig nem tudni. Az egyik elmélet szerint hadgyakorlaton kilőtt torpedó okozta a tragédiát. Brit szakemberek nem zárják ki, hogy a Kurszk II. világháborús aknára futott.

[origo]

Korábban:

Kiemelték a Kurszkot