Rakétákkal védik a francia atomtengeralattjáró-bázist

Vágólapra másolva!
Crotale, Roland és Mistral rakétakilövő állások telepítését kezdte meg a légierő a francia nukleáris tengeralattjárók anyakikötőjéül szolgáló Ile-Longue körül.
Vágólapra másolva!

A Le Monde című lap szerdán megjelent számában közölt jelentés szerint a kedden kezdődött telepítés során a Brest közeli támaszpont körzetében föld-levegő rakétákat helyeznek el a stratégiai fontosságú haditengerészeti kikötő védelmére. Az esetleges kamikázeakciók elhárítását célzó óvintézkedés beleilleszkedik abba a programba, amelyet a múlt héten ismertetett Alain Richard védelmi miniszter.

A francia kormány a szeptember 11-i amerikai terrortámadásokkal összefüggésben döntött arról, hogy védőernyőt hoz létre a legfontosabb katonai és ipari létesítményeknél. Az első ilyen intézkedés a Cherbourg közelében lévő La Hague-i nukleárishulladék-feldolgozó gyárat érintette. Ott a múlt hét végén radarrendszert állítottak üzembe és megkezdték a rakéta ütegek telepítését is. A kilövőállásokat Crotale, Roland és Mistral rakétákkal szerelik fel.