Újabb két holttestet emeltek ki a Kurszkból

Vágólapra másolva!
Újabb két holttest kiemelésével immár a Kurszk 85 tengerészének maradványait hozták fel a tavaly augusztusban elsüllyedt atom-tengeralattjáróból. A hullámsírjából idén októberben kiemelt Kurszk vesztét egy robbanás okozta.
Vágólapra másolva!

Két újabb holttestet emeltek ki a tavaly szerencsétlenül járt Kurszk orosz atom-tengeralattjáróban. Vlagyimir Mulov, az orosz katonai ügyészség illetékese szerint ezzel immár 85-re emelkedett a kiemelt holttestek száma, amelyke közül 77-et azonosítottak.

A tavaly augusztusi katasztrófa után a tenger mélyén 12 tengerész maradványait találták meg. További 68 holttestet azután emeltek ki a roncsból, hogy idén októberben a Barents-tenger fenekéről felemelték a tengeralattjáró testét. A jármű leginkább megrongálódott részét - az orrát - jövő nyáron emelik ki a tengerből.

A Kurszk tavaly augusztusban, egy hadgyakorlat során bekövetkezett robbanás következtében süllyedt el. Ekkor 118-an tartózkodtak a tengeralattjáró fedélzetén, de a szerencsétlenséget senki sem élte túl. A katasztrófát az okozta, hogy felrobbant egy torpedó, és ez további detonációkhoz vezetett a tengeralattjáró torpedókamrájában. Azt azonban még nem tudni, hogy mi miatt robbant fel a torpedó.

Feltételezések szerint az sem kizárt, hogy a hadgyakorlat idején közelben tartózkodó orosz Nagy Péter cirkáló egyik vízibombája végzett a Kurszkkal és legénységével.

Korábban:

Újabb két holttestet találtak a Kurszkon
2001. december 15.

Továbbra is tisztázatlan, miért robbant fel a Kurszk
2001. november 5.

A rejtély megoldását várják a kiemelt Kurszktól
2001. oiktóber 25.