Al-Kaida terroristák Katalóniában

Vágólapra másolva!
Mohamed Atta és Ramzi bin al-Siba a szeptember 11-i merényletek más előkészítőivel a terrortámadás előtt két hónappal, 2001 július 9-e és 18-a közt a katalóniai Tarragonában tanácskoztak. Valószínűleg a térségben élő szélsőséges iszlámistáktól, feltételezett, de nem azonosított al-Kaida tagoktól kaptak segítséget a találkozó megszervezéséhez.
Vágólapra másolva!

A madridi El País vasárnapi száma a spanyol csendőrség által az FBI-nak átadott bizalmas jelentésre hivatkozva számolt be erről. A lap emlékeztetett arra, hogy a nemrég Pakisztánban letartóztatott bin al-Siba, a szeptember 11-i merényletekre összeállított terrorista kommandók feltételezett huszadik tagja Hamburgban egy lakásban élt egy al-Kaida terroristával, valamint azzal a Mohammed Attával, aki 2001. szeptember 11-én a New York-i Világkereskedelmi Központ épületére vezette az ezen a napon elsőnek eltérített utasszálító gépet.

Bin al-Siba július 9-én, valamivel 19 óra utána érkezett katalán Reusban lévő repülőtérre Hamburgból. Aznap éjjel a tarragonai Mónica szállodában aludt, ahová azonban csak fél 10 körül érkezett meg. Ez alatt a néhány óra alatt valószínűleg találkozott itt élő al-Kaida tagokkal, akik gondoskodtak további elszállásolásáról, mivel elutazásáig többet nem aludt szállodában.

A csendőrség kihallgatta a Mónica alkalmazottját, aki emlékezett bin al-Sibra. Elmondta: először letagadta a férfi előtt, hogy van üres szobája, mert nem tartotta bizalomgerjesztőnek a külsejét. Később bin al-Siba mégis újra megjelent, mivel egy másik szállodából odatelefonáltak a Mónicába, hogy van-e üres szobájuk. Egy másik arab férfi társaságában, kétágyas szobában aludt, másnap kifizette a számlát és távozott. Személygépkocsival érkeztek és azzal is távoztak, ezt a rendőrség egyelőre nem találta meg, pedig a legfontosabb elemnek tekintik a vizsgálat szempontjából.

Bin al-Siba többek közt Salouban és Reusban találkozott Mohammed Attával. Atta július 8-án érkezett Madridba és 9-én bérelt személygépkocsival utazott Tarragonába, ahol 13-ától kezdve a Sant Jordi szállodában lakott. Az El País szerint Binalsib eredetileg július 30-ra vett retúrjegyet Hamburgba, de mivel a tarragonai terrorista találkozó már előbb véget ért, nem használta fel ezt a repülőjegyet.