Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

B-1-es támadás iraki radarállomás ellen

Vágólapra másolva!
Először vetett be B-1-es nehézbombázót pénteken az amerikai légierő az iraki repülési tilalmi övezetekben észlelt célpontok ellen - közölték a Pentagonban.  
Vágólapra másolva!

Az amerikai illetékes szerint a bombázó műholdvezérlésű bombát dobott le egy mozgatható iraki radarállomásra az ország nyugati részén. Itt néhány ilyen radart fedezett fel a felderítés, de a Pentagon nem pontosította, hogy a légi akcióban hány gép vett részt, s egy vagy két B-1-es bevetésére került sor. Amerikai részről fenyegetésnek tekintik az iraki radarok mozgását a tilalmi övezetben, s ezért azonnal támadják a légvédelmi eszközöket.

Forrás: ORIGO
B-1 -es harcászati nehézbombázó

A B-1-es adja az amerikai hadászati légierő gerincét, a hangsebességnél gyorsabban bombázó ugyanakkor 84 darab, egyenként 225 kilogrammos bombát is vihet fegyverzetként.

Az öböl térségébe vezényelt legnagyobb, s talán legmodernebb gép a B-1 hadászati nehézbombázó repülőgép, változtatható szárnyállással, "hátranyilazással". Négy hajtóműves, legnagyobb fesztávolsága 42 méter, a gép hossza 45 méter. Legnagyobb felszálló tömege 217 tonna, hangsebességet meghaladó, 1400-1500 km/ óra a sebessége. 56 tonnányi hasznos terhet szállíthat. Ez a teher akár 28 robotrepülőgép is lehet, illetve különféle hagyományos és irányított légibombák 50-55 tonna tömegben.

Az iraki repülési tilalmi övezeteket az 1991-es öbölháború után hozta létre az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, északon a kurdok, délen a síita muzulmánok védelmére. Irak nem ismeri el a zónákat, amelyekről egyetlen ENSZ-határozat sem született.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről