Az USA befagyasztotta a Hamasz vagyonát

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kormánya úgy határozott, hogy befagyasztja a szélsőséges Hamász és e radikális palesztin mozgalom pénzügyi támogatásával vádolt öt másik csoport összesen hat vezetőjének vagyonát - jelentette be az amerikai elnök. A Hamasz szóvivője válaszában Busht az iszlám első számú ellenségének nevezte.
Vágólapra másolva!

"Felszólítom a közel-keleti békét támogató valamennyi nemzetet, hogy ismerje el terrorista szervezetnek a Hamászt, és hozzon megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy megfosszák a támogatástól" - olvasható George Bush amerikai elnök pénteki írásos nyilatkozatában. Azzal, hogy magára vállalta az augusztus 19-i nemtelen merényletet, a Hamász megerősítette, hogy terrorszervezet, amely az Izrael elleni erőszaknak él, s alá akarja aknázni az Izrael és a palesztinok közötti békefolyamatot - áll az AFP francia hírügynökség által ismertetett nyilatkozatban.

Legalább 20 halottja van a jeruzsálemi robbantásnak/nagyvilag/20030819jeruzsalem.html

A Hamász magára vállalta a jeruzsálemi öngyilkos merényletet, amelynek húsz halálos áldozata és több mint száz sérültje volt. George Bush közölte: kezdeményezésére a pénzügyminisztérium megtette a szükséges intézkedéseket arra, hogy befagyasszák a követeléseit a Hamász és öt másik csoport hat vezetőjének, akik az értesülései szerint anyagilag támogatják a Hamászt.

"Bush úr döntést hozott a Hamász ellen, amely egy muzulmán szervezet, így hát (Bush) az iszlám ellen hozott döntést" - mondta az AFP hírügynökségnek Abdelaziz ar-Rantiszi, a szervezet szóvivője. Az amerikai elnököt "cionistának, az iszlám első számú ellenségének" nevezte, s azt hangoztatta, hogy "az arab országok nem vetik alá magukat e náci követeléseknek". Ar-Rantiszi szerint az amerikai döntés "a muzulmánok pénzének ellopását jelenti, de eljön a nap, amikor amikor az Egyesült Államok megfizet a muzulmánok elleni bűneiért".

Washington már korábban is hozott intézkedéseket a Hamász ellen, de egy magas rangú amerikai kormányzati illetékes - név nélkül - megjegyezte, hogy ezúttal "európai székhelyű egyének, jogi személyek és szervezetek" ellen lépnek fel. A washingtoni pénzügyminisztérium közlése szerint a szóban forgó szervezetek székhelye Ausztriában, Franciaországban, Libanonban, Nagy-Britanniában és Svájcban van. A hat vezető, akinek számláit zárolták, a palesztin autonóm területeken, Szíriában és Libanonban él, s köztük van Ahmed Jaszin sejk, a mozgalom szellemi vezetője is - jelentette az AP amerikai hírügynökség.