Összevágott felvétel lehet a legutóbbi bin Laden-videó

Vágólapra másolva!
Nem friss felvétel a bin Ladenről legutóbb az al-Dzsazírán bemutatott videó - egy francia szakértő szerint. A Nemzetközi Terrorizmusfigyelő Intézet vezetője úgy véli, régi kép- és hanganyagokból vágták össze a felvételt. A szakértő árulkodó jelnek tartja, hogy az al-Kaida vezetője nem maga beszél, hanem helyettesét hagyja szónokolni.
Vágólapra másolva!

Szakértők hada dolgozik azon, hogy kielemezzék a bin Ladenről legutóbb bemutatott videofelvételt, és kiderítsék, hol és mikor készülhetett. Az al-Dzsazíra arab tévécsatorna által szerda este bemutatott 105 perces videó helyettesével, Ajman az-Zavahírivel együtt mutatta az al-Kaida vezérét. Zavahíri egyebek mellett arra szólította fel híveiket, hogy "Irak temetőjében temessék el az amerikaiakat".

Egy francia terrorizmus-szakértő szerint azonban kérdéses, hogy a videofilm friss felvétel lenne. Roland Jacquard, a Párizsban székelő Nemzetközi Terrorizmusfigyelő Intézet vezetője úgy véli, a műsorban leadott felvételt régebbi kép- és hanganyagokból vágták össze - írja a The Guardian brit napilap.

A szakértő szerint figyelemre méltó, hogy a videofelvétellel hosszú hónapok óta nem jelentkező terroristavezér nem maga beszél az "újabb" filmen, hanem hagyja, hogy helyettese vigye a szót. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy bin Laden háttérben hallható beszéde, amelyben megköszöni a Világkereskedelmi Központ elleni támadók tettét, egy az egyben megegyezik az arab csatorna által 2001. december 26-án leadott videofelvételen elmondott szöveggel. A videofelvétel egyes jeleneteit pedig valószínűleg még azelőtt rögzítették, hogy az amerikai hadsereg megkezdte az afganisztáni Tora-Bora hegységben rejtőzködő tálibok és al-Kaida-tagok (köztük maga bin Laden) elleni hadműveleteket - Jacquard szerint.

Más szakértők a háttérben látható környezetből arra következtetnek, hogy a felvételt Afganisztán és Pakisztán határvidékén lévő hegyvidéken készítették, valamikor kora nyáron. A filmen a két férfi géppisztolyokkal és botokkal a kezében látható. A bin Laden által viselt óra nem a korábbi képeken megszokott fekete digitális, hanem hagyományos számlapú, és nem látható jobb kezének ujjain gyűrű, ami korábban szintén jellemző volt.

Egy arab újságíró, aki interjút készített bin Ladennel a Tora Bora hegységben, azt mondta a Guardiannak, hogy ezen a felvételen másképp nézett ki a terroristavezér. E szerint több ősz hajszála volt, de egészségesebbnek tűnt. Abd al-Bari Atwan szerint szokatlan a videó időzítése, mert bin Laden nem igazán foglalkozik az évfordulókkal.