Közös orosz-NATO hadgyakorlatokat terveznek

Vágólapra másolva!
Legkorábban 2005-től kezdődhetnek nagyszabású orosz-NATO közös hadgyakorlatok - mondta csütörtökön Valentyin Kuznyecov altengernagy, aki Oroszország katonai főképviselője az észak-atlanti szövetségnél.
Vágólapra másolva!

A tervezett nagy közös hadgyakorlatokról egyelőre nincs egyeztetés Oroszország és a NATO között - tájékoztatott orosz újságírókat Brüsszelben Kuznyecov. Szavai szerint hiányzik még az a haderők státusáról szóló egyezmény, amely a fegyveres erők külföldi jelenlétének jogi vonatkozásait szabályozza. Az orosz csapatok ezért nem vehetnek részt a Partnerség a békéért rendezvényein sem.

Mint a tengernagy elmondta, a NATO és Oroszország a közös hadgyakorlatok megtarthatósága érdekében jövőre több, a csapatok irányításának összehangolását célzó intézkedést hajt végre. Az eltérő szabványú kommunikációs és információs eszközök összehangolásáról, a törzsek közötti egyeztetésről, valamint kisebb közös légi és tengeri műveletekről van szó.

Kuznyecov elmondta, hogy 2004 júliusában a fekete-tengeri gyakorlat alatt három NATO-hadihajó látogatja meg Novorosszijszk kikötőjét, a Balti-tengeren, a Finn-öbölben jövő októberben tartandó gyakorlaton pedig - orosz és NATO-zászló alatt - Szentpétervárra fut majd be az észak-atlanti tömb egy hajója. E látogatások célja a kommunikációs rendszerek összehangolása lesz.

A jövő évi orosz-NATO közös katonai gyakorlatokról és intézkedésekről az Oroszország-NATO tanács döntött szerdán Brüsszelben a vezérkari főnökök szintjén.