"Együnk csirkét nappal" küzdenek a madárinfluenza ellen

Vágólapra másolva!
Thaiföldön "együnk csirkét napot" rendezett a kormány, hogy a lakosságban visszaállítsa a baromfihús iránt a madárinfluenza járvány miatt megcsappant bizalmat. Országszerte több mint ötven tonna baromfihúst és több tízezer tojást készítettek el. A kampány célja, hogy a kereslet felélénkítésével segítséget nyújtson a nehéz helyzetbe került baromfitenyésztőknek.
Vágólapra másolva!
Madárinfluenza Amerikában is/nagyvilag/20040207madarinfluenza.html

"Együnk csirkét nappal" támogatja a thai kormányzat a madárinfluenza miatt nehéz helyzetbe került baromfitenyésztőket. Országszerte több száz standot állítottak föl, ahol csirkehúst és tojást szolgálnak föl, hogy bebizonyítsák, a thaiföldiek a madárinfluenza ellenére bíznak a házi nevelésű csirkében - írja a BBC News.

Takszin Sinavatra miniszterelnök maga is fakanalat ragadott, és a bangkoki királyi palota közelében felállított hatalmas üstben készített csirkét az érdeklődőknek. "Ha nem esztek csirkét, az emberek nem tudják eladni a csirkéket és elveszítik a megélhetésüket. Így mindenki nehéz helyzetbe kerül" - magyarázta a csirkeevés napját meghirdető rádióbeszédében a miniszterelnök.

A Thaiföld évente 1,2 millió dollár értékben exportál baromfihúst, a királyságban sokan élnek baromfitenyésztésből. A madárinfluenza kitörése óta több millió csikrét és kacsát vágtak le, hogy megállítsák a kór terjedését. Az influenzába eddig hatan haltak bele Thaiföldön.

A kormány több mint ötven tonna baromfihúst, és több tízezer tojást vásárolt fel az "együnk csirkét napra", hogy bevételhez juttassa a baromfitenyésztőket. Sinavatra miniszterelnök szerint az igazi megoldás az volna, ha az állampolgárok bizalma helyre állna a csirkehús iránt.