Nem szavaznak az abortusz könnyítéséről a portugálok

Vágólapra másolva!
Jorge Sampaio portugál elnök úgy határozott, hogy nem ír ki újabb népszavazást az abortusz engedélyezésének megkönnyítéséről, mert megítélése szerint nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy a résztvevők aránya elég nagy legyen - jelentette a Lusa hivatalos portugál hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A lisszaboni parlament április 21-én elfogadta a kormányzó szocialisták javaslatát arról, hogy tartsanak népszavazást az abortusz engedélyezésének megkönnyítéséről. A túlnyomó többségben katolikusok lakta Portugáliában a jelenlegi törvény csak rendkívüli esetben engedélyezi a művi terhességmegszakítást. Abortuszt a terhesség 12. hetének betöltéséig például csak olyan esetekben lehet végrehajtani legálisan, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét, vagy nemi erőszak következtében fogant meg a magzat. A parlament javaslata szerint a terhesség első tíz hetében az anya egyetértésével legális egészségügyi intézményekben engedélyezték volna abortuszok végrehajtását.

Portugáliában 1998-ban már népszavazásra bocsátották a kérdést, de a résztvevők száma nem érte el az 50 százalékot, így eredménytelen maradt a kezdeményezés. A februári parlamenti választáson földcsuszamlásszerű győzelmet aratott szocialisták szerint az abortuszt választó nők vagy külföldre utaznak, vagy rosszabb esetben kontárokhoz fordulnak továbbra is, ha nem enyhítenek a szigorú szabályozáson. Sampaio a parlamentnek küldött üzenetében közölte, hogy nem ír ki újabb népszavazást a kérdésről.

Hivatalos statisztikák szerint évente mintegy tízezer nő kerül kórházba a nem szakszerűen elvégzett terhességmegszakítás következtében fellépő komplikációk miatt.