Most tárgyalják Diana halálát bíróságon a britek

Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődött meg a brit bírósági eljárás Diana walesi hercegnő 1997-es halálának ügyében. A formális eljárást azért most folytatják le, mert csak a közelmúltban zárult le a tragikus baleset körülményeit vizsgáló rendőrségi nyomozás, amely kimondta: az autós szerencsétlenség valóban baleset, nem merénylet volt.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi vizsgálat után, előzetes meghallgatásokkal megkezdődött hétfőn a londoni felsőbíróságon a bírósági eljárás a Diana walesi hercegnő halálát okozó párizsi szerencsétlenség ügyében. Az angol-walesi törvények alapján "váratlan, illetve erőszakos halálesetek körülményeinek felderítésére" a rendőrségi vizsgálat után minden esetben úgynevezett inquestet kell tartani, ez gyakorlatilag bírósági eljárás formáját öltő halottkémi vizsgálat.

A hétfőn indult londoni eljárást háromévi rendőrségi vizsgálat előzte meg, amelyet Lord John Stevens, a Scotland Yard volt főparancsnokána vezetett. A múlt hónapban ismertett 871 oldalas vizsgálati jelentés egyértelműen megállapította, hogy az 1997. augusztus 31-én történt párizsi autószerencsétlenség, amelyben Diana - Károly brit trónörökös akkor már elvált felesége -, valamint barátja, Dodi Fayed és az őket szállító sofőr meghalt, tragikus baleset volt, vagyis nem olyan konspiráció következménye, amely a hercegnő vagy a kocsiban vele utazók meggyilkolására irányult volna. Lord Stevens ezzel cáfolta azokat az összeesküvés-elméleteket, amelyek szerint Diana és Dodi Fayed a brit titkosszolgálat merényletének áldozata lett, és megerősítette a francia vizsgálat eredményét, amely három évvel korábban szintén balesetnek nyilvánította a történteket.

Az összeesküvési elméletek fő szószólója Mohamed Fayed, Dodi Fayed apja, a londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló brit-egyiptomi tulajdonosa. Az idősebbik Fayed szinte a baleset pillanatától fogva azt állítja, hogy Diana és Dodi házasságra készült, és a hercegnő már terhes volt az ő fiától a szerencsétlenség pillanatában. Mohamed Fayed szerint a merénylet célja annak megakadályozása lett volna, hogy egy hithű muszlimtól származó gyermek álljon be a brit trónutódlási sorba, illetve a fia személyében muszlim mostohaapja legyen Diana és Károly trónörökös két gyermekének.

A Stevens-jelentés azonban egyértelműen kimondta, hogy Diana nem volt terhes a baleset idején, és arra sincsenek bizonyítékok, hogy házasságot tervezett volna Dodi Fayeddel. Mohamed Fayed már közzététele előtt megkérdőjelezte a Stevens-jelentést, mondván: annak következtetései "teljeséggel hamisak ... (Lord Stevens) azt mondja, amit a brit hírszerzés hallani akar tőle". Fayed egy múlt havi televíziós interjúban "nácinak" nevezte Fülöp edinburgh-i herceget, II. Erzsébet királynő férjét, Diana apósát, aki szerinte nem akarta, hogy az ő fia, Dodi Fayed legyen a jövendőbeli brit uralkodó Vilmos hercegnek - Diana és Károly trónörökös elsőszülött fia - a mostohaapja.