Kamionok erősítik a magyar szálat a brit madárkór ügyében

Vágólapra másolva!
Elismerte a Bernard Matthews brit vállalat, hogy "rendszeresen megfordultak Magyarországról érkező kamionok" a madárinfluenza vírussal fertőzött nagy-britanniai baromfitelepén - írja a Times. Bár a brit kormány illetékese hétfőn tagadta, hogy kapcsolat lenne a magyar és nagy-britanniai fertőzés között, a lap felveti annak lehetőségét, hogy a madárinfluenzát a Magyarországról érkező szállítmányok hurcolhatták be a szigetországba.
Vágólapra másolva!

A korábbi határozott tagadás után a Bernard Matthews brit cég mégis elismerte, hogy Magyarországról érkező kamionok "rendszeresen megfordultak" a madárinfluenza vírussal fertőzött nagy-britanniai baromfitelepén - írja a Times.

A brit környezetvédelmi, mezőgazdasági és élelmiszer-ipari minisztérium szóvivője a brit lapnak azt mondta, minden lehetőséget vizsgálnak, és "Magyarország továbbra is a nyomozás része marad". Ez ellentmond David Milliband brit környezetvédelmi miniszter hétfői nyilatkozatának, aki a londoni parlamentben egy képviselői kérdésre tagadta, hogy a fertőzött magyar telepről került volna baromfi Nagy-Britanniába.

A Bernard Matthews szóvivője hétfőig folyamatosan tagadta, hogy alkalmazottai vagy járművei megfordultak volna holtoni és a magyarországi cége között. Magyarországon néhány hete szintén kimutatták a H5N1 vírust egy Szentes közeli baromfitelepen. A magyar és a brit fertőzések ráadásul ugyanattól a vírustörzstől származtak.

A Daily Mail értesülése szerint megvizsgálják, milyen mozgás volt Bernard Matthews holtoni cége és a tulajdonában álló magyarországi SáGa Foods élelmiszer-ipari vállalat között. A cég szóvivője a lapnak azonban azt mondta, hogy a két cég közötti egyetlen kapocs a tulajdonos.

"Minden baromfink brit. Az, hogy Magyarországon is van cégünk, irreleváns" - mondta a lapnak a Bernard Matthews szóvivője. A SáGa Foods az [origo] kérdésére nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy tudnak-e a szállítmányozás brit vizsgálatáról. Egy tegnapi közleményében a cég azt mondta, hogy sem élő állatot, sem tojást nem szállítottak az angliai anyagcégnek, ezért "kizárható, hogy a fertőzés ezen a kapcsolaton jutott Angliába".

A vándormadarak fertőzhettek

A brit vizsgálat kiterjed arra is, hogy a Nagy-Britanniába fagyasztott pulykát szállító járművek nem bonyolítottak-e le forgalmat más cégek megbízásából is a madárinfluenzával fertőzött magyar baromfitelep és brit üzemek között. A Times szerint, ha találnak is kapcsolatot a szállítmányozók és a magyar telep között, akkor is kérdéses, hogyan kerülhettek érintkezésbe a szigorúan izolált és elzárt baromfival.

A lap szerint a kérdést várhatóan megtárgyalják az Európai Unió főállatorvosai is keddi értekezletükön. A Times szerint azonban a brit hatóságok továbbra is azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy vadon élő vándormadarak vihették a kelet-angliai Suffolk megyébe a madárinfluenza vírust. Nem értik, hogy a vándormadarak miként vihették a magyarországi vírustörzset a Brit-szigetekre, amikor a térségből "a közelmúltban nem volt egyértelmű madármigráció" - írja a brit lap.