Putyin-karikatúra miatt vettek őrizetbe Bécsben egy művészt

Vágólapra másolva!
Putyin-rajz miatt vettek őrizetbe egy dán karikaturistát Bécsben. A férfi egy félreérthető plakátot akart kiragasztani egy metróállomáson, egy nappal az orosz elnök ausztriai látogatása előtt.
Vágólapra másolva!

Az A2-es méretű karikatúrán az orosz elnök portréja látható egy céltábla közepén, fölötte a kérdés: vajon Putyin agyonlő-e újságírókat (Erschiesst Putin Journalisten?) Az újságírókat jelentő utolsó szót azonban igen kis betűkkel nyomtatták, így messziről csak az első két szó ötlik szembe. Ez viszont németül annyit tesz: lőjétek agyon Putyint.

Jan Egesborgot, a független Surrend.org művészeti csoport tagját átmenetileg őrizetbe vették, bűncselekményre való felbujtás gyanúja alapján. A rendőrség átkutatta szállodai szobáját, ahol több példányt talált a kifogásolt karikatúrából. A karikaturistát várhatóan még kedden délután szabadon engedik.

Egesborg a szólásszabadság szégyenének nevezte a történteket. "Csoportunk tagjai megfordultak már Szerbiában, Lengyelországban, Törökországban, ahol jóval keményebb szatírákat engedtünk meg magunknak. Problémába emiatt sehol sem ütköztünk. Bécsben viszont őrizetbe vettek, ez a szólásszabadsághoz fűződő jog szégyene" - közölte a dán karikaturista.