130 felhőkarcolót emelnek Mekka közepén

Vágólapra másolva!
Az iszlám legszentebb városa teljesen átalakul, mert 130 óriás felhőkarcolót építenek a területén. A sok milliónyi zarándok elszállásolásával küzdő Mekkában meglévő épületeket, dombokat változtatnak majd sík területté, hogy helyükre felhúzhassák a felhőkarcolókat - írja a brit Guardian. Az épületkomplexumok teljesen kielégítik majd a zarándokok igényeit, a beruházások költsége csaknem kétezer milliárd forintnak felel meg.
Vágólapra másolva!

Mekka, az iszlám legszentebb városa teljes átalakuláson megy keresztül a közeljövőben: a szaúdi király, Abdullah adott utasítást hat fejlesztési programra. A csaknem kétezer milliárd forint értékű beruházások nyomán 130 felhőkarcolót húznak fel Mekkában, az útjukban álló dombokat, épületeket sík tereppé alakítják. A döntést szerdán jelentették be hivatalosan - írja a brit Guardian.

Mekka régóta küszködik a hadzsra odaözönlő zarándokok millióival, akiket képtelen elszállásolni a város területén. A legnagyobb átalakuláson éppen a Nagy Mecset környéke megy majd át, ahol mintegy százezer muszlim imádkozhat egyszerre. Az amiciózus terv nyomán mintegy ezer épületet semmisítettek meg a szomszédos Shamiya negyedben. Egy másik óriási lakónegyedet a mecsettől délnyugatra építenek fel. Itt már megkezdték a dombok eltüntetését, hogy egy 230 ezer négyzetméteres sík terepet alakítsanak ki, ahol felhőkarcolókat építenek szálláshelyekkel és légkondicionált imatermekkel - az új épületek 120 ezer ember igényeit elégítik majd ki.

Épül egy több kilométer hosszú, 80 méter széles új körút is, amely megkönnyíti a kijutást az autópályára. Több ezer autó számára készül majd parkolóhely is, hogy a zarándokok igényeit maximálisan kielégítse. A megépülő mintegy 130 felhőkarcoló egyike, az Abradzs Al Bait torony hét toronyból álló óriás komplexum lesz, és a világ egyik legnagyobb épületének számít majd - belefér kétezer szoba, ezerötszáz fős konferenciaterem, helikopter-leszállópályák és egy négyszintes bevásárlóközpont is.

A kritikusok szerint Mekka úgy fog kinézni, mint Manhattan - írja a Guardian. Attól félnek, hogy a szaúdiak által épített felhőkarcolókhoz kulturális értékeket kell megsemmisíteni. A befektetőknek viszont a mekkai építkezés biztosan megtérülő üzlet, évente garantálta több millió látogatóval.

A világon élő mintegy 1,4 milliárd muszlim számára életében egyszer kötelező a mekkai zarándoklat (hadzs) teljesítése, ha megengedheti magának. A múlt évben 4 millió ember zarándokolt el Mekkába - írja a Guardian.