Juscsenko szerint Oroszország destabilizálná Ukrajnát

Vágólapra másolva!
Viktor Juscsenko ukrán elnök azzal vádolta meg Oroszországot, hogy a krími szakadárok bátorításával destabilizálni akarja Ukrajnát. A politikus szerint Oroszország nem járhat el úgy Ukrajnával, ahogy tette azt Grúziával.
Vágólapra másolva!

Viktor Juscsenko ukrán elnök kedden azzal vádolta meg Oroszországot, hogy a krími szakadárok bátorításával destabilizálni akarja Ukrajnát, de fogadkozott, hogy ez nem fog sikerülni. "Nem vagyok idealista, mint azok, akik azt mondják, hogy nincsenek egyik-másik ukrajnai régió belső nyugalmának felborítására irányuló szándékok" - mondta Juscsenko az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva. "Kétségkívül vannak ilyen forgatókönyvek" - tette hozzá.

"Egyes partnereinknek az instabilitás Ukrajnában úgy kellene, mint egy falat kenyér" - közölte Juscsenko, aki szerint Oroszország Ukrajnával nem járhat el úgy, ahogy eljárt Grúziával. "Megismétlik a grúziai forgatókönyvet?" - tette fel a kérdést az ukrán elnök. "Biztosan nem." Juscsenko elnökségének négy éve alatt Nyugat-barát politikát folytatott, célként tűzte ki Ukrajna EU- és NATO-tagságát. Ez a politika aggasztja Moszkvát - mondta.

Egyes orosz tisztviselők korábban hangoztatták, hogy a Krímnek Oroszországhoz kellene tartoznia, és vannak olyan félelmek, hogy Moszkva orosz útlevelet ad a félsziget lakosainak, ezzel is erősítve az oroszbarát és szakadár érzelmeket. Az ukrán elnök leszögezte: az őt támogató pártszövetség nem veszélyezteti a demokráciát, és azzal vádolta meg Julija Timosenko kormányfőt, hogy elárulja a nemzeti érdekeket, önzésből cselekszik, s ezt a választók nem felejtik el neki.

Arszenyij Jacenyuk házelnök kedden hivatalosan bejelentette a Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) és a Timosenko vezette Julija Timosenko Tömbje (BJuT) alkotta kormánykoalíció felbomlását.

A 2004-es "narancsszínű forradalomban" még együtt fellépő két politikus, Juscsenko és Timosenko között a 2010. évi elnökválasztás közeledtével egyre élesebb rivalizálás folyik.