Magyar radikálisokat vettek őrizetbe Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A nyíregyházi Nemzeti Őrsereg 28 tagját állította elő a rendőrség a szlovákiai Királyhelmecen szombaton. Az egyenruhás csoport tagjai a második bécsi döntésről kívántak megemlékezni, de azt nem engedélyezték nekik. A szlovák rendőrök a demonstrálók ruháját Szálasi-féle náci egyenruhának, az árpádsávos karszalagon lévő rovásírásos H betűt önkényuralmi jelképnek minősítették. Az elfogottakat vasárnap elengedték, szabadlábon védekezhetnek.
Vágólapra másolva!

A szlovák rendőrség előállította szombaton egy magyarországi radikális csoport, a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg 28 tagját, akik a kelet-szlovákiai Királyhelmecen próbáltak megemlékezni a Felvidéket Magyarországhoz visszacsatoló, 1938-ban hozott első bécsi döntés 70. évfordulójáról. A rendezvényt a rendőrség megakadályozta.

A 28 őrizetbe vett embert vasárnapra virradóra elengedte a szlovák rendőrség. Mindannyiukat kihallgatták, és bűnvádi eljárás terhe mellett szabadlábon védekezhetnek - ezt a tájékoztatást kapta a kassai magyar főkonzul, Szerencsés János. Úgy tudja, mindannyian visszatértek Magyarországra. A szlovák bíróság hat hónaptól négy évig terjedő börtönre ítélheti őket.

A szlovák hatóságok helyszíni nyilatkozatai szerint az egyenruhás megemlékezés engedélyköteles, a kérelmet a város polgármesteréhez kellett volna benyújtani 72 órával az esemény megkezdése előtt. Bodrog László, aki a Nemzeti Őrsereg kommunikációs tisztjeként mutatkozott be és Bogoly János, a rendezvény helyi szervezője az MTI-nek azt mondta: a városi rendőrségre egy héttel ezelőtt beadtak egy hivatalos iratot, amelyben bejelentették a megemlékezést. Arról azonban - tették hozzá - senki nem tájékoztatta őket, hogy engedélyt is kell kérniük a polgármestertől.

A rendőrség végül két embernek engedélyezte, hogy a királyhelmeci Hősök terén lévő - az első és második világháború, valamint a holokauszt áldozatainak emlékére állított - emlékművet az őrsereg nevében megkoszorúzzák. Ezt követően a rendőrök felszólították a csoport tagjait, hogy békésen távozzanak a helyszínről.

A csoport autókonvoja el is indult hazafelé, amikor a város végén egy újabb rendőri alakulat feltartóztatta őket, majd a városi rendőrségre előállították a rendezvény egyenruhás résztvevőit. Bodrog László az MTI-t arról tájékoztatta, hogy egyelőre nem közölték velük, miért vitték be őket a rendőrségre. A helyszínen lévő szlovák rendőröktől azt az információt kapták az újságírók, hogy az egyenruhások árpádsávos karszalagján lévő jelet - egy rovásírásos H betűt - minősítették önkényuralmi jelképnek.

Fico a "magyar nácik" fenyegetéséről beszélt

Robert Fico szlovák miniszterelnök az eset után rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze belügyminiszterével, Robert Kalinákkal és Ján Kubis külügyminiszterrel együtt. A pozsonyi tájékoztatón Fico közölte: "A független Szlovák Köztársaság területén egyenruhás magyar nácik nem fogják a programjukat deklarálni, amely egyebek mellett fenyegeti és megkérdőjelezi Szlovákia függetlenségét".

Robert Kalinák a rendőrségi akció indoklásául elmondta: "Beigazolódott, hogy ez az egyenruha pontos mása a XX. század harmincas-negyvenes éveiből ismert Szálasi-féle náci egyenruhának". Kalinák szerint az egyenruha viselése egyértelműen kimeríti a fasiszta propaganda bűntettét. "Számunkra valóban elfogadhatatlan, hogy bármilyen hasonló, bármilyen szélsőséges náci nacionalista szervezetek bármely országban szabadon meneteljenek" - mondta Ján Kubis külügyminiszter, miközben Robert Fico közbeszólva megjegyezte: "Ráadásul provokálni jöttek".

A TASR szlovák hírügynökség azt írta: Ján Kubis az incidensről már tájékoztatta Göncz Kinga magyar külügyminisztert, Robert Fico pedig "felszólította Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt, hogy látogassa meg a Szlovák Köztársaságot". A hírügynökség szerint Fico azt mondta, hogy "hamis képet fest" az, aki szerint "két fél áll" a megromlott szlovák-magyar kapcsolatok háttérében.

Mindkét fél az unióhoz fordulna

A szlovák kereskedelmi hírügynökség, a SITA a szlovák sajtótájékoztatóról részletesebben is beszámolva azt írta: Fico szerint a szlovákok nem járnak a magyarországi meccsekre, így nem is tanúsítanak ott rendbontó magatartást, nem kiabálnak olyan jelszavakat, amelyekkel sértenék a Magyar Köztársaságot, vagy traumatizálnák Magyarország lakosságát. A hírügynökség szerint "Fico a magyar támadásokról tájékoztatni akarja az érdekelt feleket az Európai Unióban".

Az Európai Unió közbelépését sürgette szombaton közleményében az MDF is, a másik oldalról. A párt felszólította a magyar kormányt, hogy kezdeményezze a legmagasabb szinten az Európai Unió határozott fellépését a szlovák kormánnyal szemben. Emellett a magyar pártokat is arra kérte, hogy együtt lépjenek fel az Európa Parlamentben, és kezdeményezzék, hogy az Európai Unió lépjen fel a magyar kisebbség védelmében. "Így végre nem csak üresnek tűnő lózung lenne az EU által oly sokat hangoztatott kisebbségek védelme" - olvasható a párt közleményében.

A szombati eseményekre reagálva Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: a jogszabályok adta kereteken belül fel kell lépni az ilyen és ehhez hasonló megmozdulások ellen, amelyek alkalmasak lehetnek arra is, hogy tovább élezzék a már amúgy is meglévő feszültséget, és ürügyet szolgáltassanak akár magyarellenes akciókra is. Mint mondta, Magyarország szlovákiai konzulja végig jelen volt a délutáni szlovák rendőrségi akciónál, és figyelemmel kísérte az eseményeket. Az első információk szerint a szlovák rendőrség ezúttal a jogszabályok adta kereteken belül maradt - jelentette ki.