Alkudoznak az óriástanker elrablóival a szaúdiak

Vágólapra másolva!
Valószínűleg váltságdíjról kezdett tárgyalásokat a kalózokkal a szombaton elrabolt óriás tankhajó szaúdi tulajdonosa. A hajó rakománya 100 millió dollárt ér, a rablók pedig túszul ejtették a 25 fős legénységet is.
Vágólapra másolva!

Tárgyalásokat kezdett a kalózokkal a kelet-afrikai partoknál eltérített óriástanker, a Sirius Star szaúdi tulajdonosa - mondta Szaud al-Faiszal herceg, szaúdi külügyminiszter. A BBC azt valószínűsíti, hogy a cég váltságdíjról egyeztet a tengeri rablókkal, de ezt a herceg nem erősítette meg, csak azt mondta, a döntés a tartályhajó tulajdonosain múlik.

Időközben az indiai haditengerészet bejelentette, hogy elsüllyesztette a szomáliai kalózok egyik hajóját. Az INS Tabar az Ádeni-öbölben nyitott tüzet egy hajóra, amely a felszólítás ellenére nem állt meg vizsgálatra.

A libériai zászló alatt hajózó, egy szaúdi cég tulajdonában lévő Sirius Star tankert még szombaton kerítették hatalmukba kalózok 450 tengeri mérföldre keletre a kenyai Mombasától. A 330 méter hosszú hajó körülbelül kétmillió hordó nyersolajat szállít, ami Szaúd-Arábia napi kitermelésének több mint negyede. A szállítmány értéke 100 millió dollár.

Az amerikai haditengerészet közlése szerint eddig ez a legnagyobb hajó, amelyet a kalózok hatalmukba kerítettek. A kalózok a hajót egy Szomália partjainál lévő horgonyzóhelyre vitték. A 25 fős legénységet - horvát, lengyel, brit, filippínó és szaúdi állampolgárokat - túszul ejtették.

A szomáliai kalózok egyre súlyosabb problémát jelentenek: évente mintegy 16 ezer hajó halad át - többek között a világ nyersolaj-szállítmányának közel 30 százalékával - a Báb-el-Mandeb tengerszorosban, az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger között. A francia hadsereg számításai szerint a kalózkodás 2008 elején kezdett igazán elharapózni: azóta 113 ismert támadást hajtottak végre, amelyek közül 39 járt sikerrel, míg a megelőző három évben összesen mindössze 70 támadás volt, és közülük 31 volt eredményes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!