Hősként ünneplik a vízreszállt repülőgép pilótáját

Vágólapra másolva!
A Hudson folyó vízén hajtott végre kényszerleszállást egy amerikai utasszállító repülőgép New York közelében. A repülő a folyó jeges vizén lebegett, mielőtt elsüllyedt volna, így minden utast épségben kimentettek. A gépen 150 utas és 5 fős személyzet tartózkodott. A pilótát, aki addig nem hagyta el a gépet, amíg az utolsó utast ki nem mentték. Feleségénak utólag azt mondta, volt egy kis közjáték.
Vágólapra másolva!

Hősként ünneplik az Egyesült Államokban Chesley B. Sullenbergert, US Airways 1549-es járatának kapitányát. A pilóta csütörtökön hajtott végre sikeres kényszerleszállást a Hudson folyó vizén egy Airbus A320 típusú géppel, fedélzetén 150 utassal és 5 fős személyzettel. A gépről mindenkit épségben kimentettek, mindössze 15 embert szállítottak kórházba kihűlés miatt.

Michael Bloomberg, New York polgármestere sajtótájékoztatóján méltatta a pilótát, aki szerinte mesterien landolt a vízen. David Paterson kormányzó szerint egyenesen csoda történt a Hudson folyón. A pilóta mindaddig nem hagyta el a gépet, amíg meg nem győződött róla, hogy minden utast sikerült kimenteni. Sullenberger negyven éve repül, korábban hét évig a légierőnél volt vadászpilóta, 1980 óta pedig a US Airwaysnek dolgozik. Sullenberger kiképzőként is dolgozik, saját cége pedig biztonsági tanácsadással foglalkozik, többek közt vészhelyzetek kezelésére állít össze forgatókönyveket.

A gép a New York-i LaGuardia repülőtérről szállt fel helyi idő szerint délután 3.26-kor, úti célja az észak-karolinai Charlotte volt. A Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA) szóvivője, Laura Brown azt mondta: a gép a felszállás után körülbelül három perccel madárral vagy egy madárrajjal ütközött, amitől leállt a motor. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint semmi sem utal arra, hogy terrorcselekmény történt volna.

Forrás: USA Today
A gép útja a felszállástól a kényszerleszállásig

"Pár perccel a felszállás után egy hangos csattanást hallattunk, majd a gép megremegett egy kicsit" - mondta a balesetről a CNN-nek az egyik utas, aki szerint füst szagot éreztek, ezt követően pedig a gép elkezdett zuhanni. Egy másik utas, Jeff Kolodjay azt mesélte, hogy miután a pilóta bejelentette, hamarosan lezuhannak, mindenki imádkozni kezdett a fedélzeten. "Én úgy öt Üdvözlégy Máriát mondtam el" - emlékezett Kolodjay, aki golfozni indult Charlotte-ba.

"Először azt hittem, hogy terrortámadás történt, de láttam, hogy pilóta próbálja a víz fölé emelni a gépet. A repülő néhány másodperc múlva lefelé indult meg, majd pedig a folyóba csapódott" - mondta a BBC-nek az egyik szemtanú, aki a lakása ablakából nézte végig a balesetet.


Még több fotóért kattintson a képre!

A pilóta a hiba észlelése után vissza akarja fordítani a gépet a repülőtérre, amire meg is kapja az engedélyt, de ekkor már New Jersey fölött jár, ahonnan - a toronnyal folytatott utolsó rádiós kapcsolat szerint - a New Yersey-ben lévő Teterboro reptérre akarja irányítani a gépet. Végül úgy dönt, hogy sima felületet kell találnia a landoláshoz, ezért a Hudson folyó felé veszi az irányt.

Az ekkor 280 kilométeres sebességgel száguldó 77 tonnás Airbust sikerül ellenszélbe fordítania, így csökkeni kezd a sebessége. Sullenberger kapitány azt is meg tudja akadályozni, hogy a gép orra lelógjon, és a függőlegeshez közelítően csapódjon a vízbe. Szemtanúk szerint végül lassan, laposan szállt le a gép, ahogy azt tanítják.

A kényszerleszállás után az Airbus az ablakokig süllyedt a jéghideg vízbe, sokan a szárnyakra másztak. A levegő hőmérséklete ugyanis mínusz 6, a vízé plusz 6 Celsius fokos volt. A gép a mentés után teljesen elmerült. Egy csecsemő is volt a fedélzeten, akit anyjával együtt időben egy mentőhajóba segítettek.

A pilóta az eset után állítólag felhívta a feleségét, aki semmit sem tudott a történtekről, és annyit mondott neki, hogy a csütörtöki járattal akadt egy kis közjáték. A baleset az eddigi tél egyik leghidegebb napján történt.

A gépet Chesley B. Sullenberger kapitány vezette, aki 1980 óta dolgozik a légitársaságnál, korábban vadászpilóta volt a légierőnél és megjárta Vietnamot is. Az 57 éves féri negyvenéves repülési tapasztalattal rendelkezik.

A madár a légi közlekedés gyenge pontja

Néhány amerikai lap szerint a baleset oka, hogy legalább egy kacsa repült a hajtóműbe, mások szerint egy vagy két madárrajjal ütközött a gép. Az Airbus vezetője dupla madárbecsapódást jelentett az irányítótoronynak, ami jelentheti azt, hogy két madárral ütközött, de azt is, hogy mindkét hajtóműbe került egy-egy madár, sőt, akár azt is, hogy több madárral ütközött - állítják amerikai biztonsági szervezetek. Szerintük mindenesetre nem egyszerű madarakat számolgatni fel-és leszállás közben.

A Delta Air Lines egy nyugalmazott pilótája az AP hírügynökségnek azt mondta: nem szokatlan, hogy repülőgépek madarakkal ütköznek. A repülésirányító torony értesíteni szokta a felszálló gépeket, ha madarakat észlel a térségben. A legtöbb esetben nem történik semmi, de előfordulhatnak súlyos következmények is - írja a Welt című német lap. Az utasszállító gépeket szinte kizárólag fel-és leszállás közben, 1500 méter alatt veszélyeztetik madárrajok, mivel a 6000-9000 méteres utazási magasságban már ritkán fordulnak elő.

A Ferihegyi reptér irányítótornyának egyik munkatársa az [origo]-nak azt mondta, Ferihegyen is ismernek olyan eseteket, amikor madár repül a hajtóműbe: tavasztól-őszig akár havi egy ilyen bejelentés is érkezik, de a magányosan röpködő madarakat "simán bedarálja" a gép. Az viszont meglehetősen ritka, hogy egész madárrajok ütközzenek repülőgéppel.

Egy tágas, zöld felületekben gazdag repülőtér eszményi hely a kisebb madarak számára. Ezért Ferihegyen például bekötött csőrű vadászsólyommal szokták riogatni őket és vannak olyan kutyák is, amelyeket a fészkek felkutatására vetnek be.