Befogadta Kanada a fehér bőre miatt üldözött dél-afrikait

Vágólapra másolva!
Rasszista üldözés miatt kapott menekültstátuszt egy fehér dél-afrikai férfi Kanadában. A döntés miatt Dél-Afrika rasszizmussal vádolja a kanadai hatóságokat.
Vágólapra másolva!

Diplomáciai bonyodalmat okozott, hogy menedékjogot kapott Kanadában egy dél-afrikai férfi. Brandon Huntley azt állította, üldöztetésnek volt kitéve, és többször is megkéselték, csak azért mert a bőrszíne fehér - írja a Guardian. Hétszer támadták meg, fekete dél-afrikaiak, négyszer megkéselték, "fehér kutyának" és "betelepülőnek" nevezték - állította.

A férfi tavaly áprilisban adta be menedékkérelmét a kanadai hatóságoknak, amelyek bizonyítottnak látták, hogy fehér bőre miatt üldözték. Az ottawai bevándorlási hatóság szerint a férfi által benyújtott bizonyítékok rávilágítanak a dél-afrikai kormány "közönyére, tehetetlenségére vagy vonakodására", hogy megvédje állampolgárait.

A döntés nyomán Dél-Afrika rasszizmussal vádolta meg a kanadai bevándorlási hivatalt. A kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus közleményben ítélte el a döntést, amely szerintük csak állandósítja a rasszizmust. A dél-afrikai belügyminisztérium szerint a kanadaiak döntésükkel alaptalanul támadják az országot.

A dél-afrikai, rasszok közötti kapcsolatokkal foglalkozó kutatóintézet igazgatója, Frans Cronje szerint sok a mítosz a fehérüldözéssel kapcsolatban., nincs arra bizonyíték, hogy a fehér dél-afrikaiakat bőrszínük miatt támadnák. A valóságban a feketék sokkal gyakrabban válnak bűncselekmények áldozataivá - mondta a brit lapnak.