Legalább 18 ember meghalt a belgiumi vonatbalesetben

Vágólapra másolva!
Legalább 18 ember meghalt, és több mint 120-an megsérültek, amikor frontálisan összeütközött két vonat Belgiumban. A baleset a Brüsszel közelében fekvő Buizingen állomásán történt a hétfő reggeli csúcsforgalomban. Az egyik vonat állítólag nem állt meg egy tilos jelzésnél.
Vágólapra másolva!

Tizennyolc ember meghalt, amikor frontálisan összeütközött két személyszállító vonat Belgiumban, a Brüsszeltől 15 kilométerre délnyugatra fekvő Halle Buizingen nevű állomásán. A baleset a hétfő reggeli csúcsforgalomban történt fél kilenc körül, havas időben. A halottak száma tovább nőhet, mert a délutáni összesítés még nem végleges, még nem vizsgálták át az összes vagont. Több mint 120-an megsérültek, közülük 30-an kerültek kórházba.

A belga VRT televízió beszámolója szerint az egyik vonat két kocsiját a levegőbe emelte az ütközés ereje, az áldozatok többsége a másik vonatban ült, amelynek első kocsija a másik vonat alá szaladt. Szemtanúk szerint az ütközéstől sok ember kirepült az üléséből.

Az áldozatok számáról eddig egymásnak ellentmondó hírek érkeztek. Lode De Witte, Flamand-Brabant tartomány kormányzója tíz halottról számolt be, Dirk Pieters, Halle polgármestere szerint legalább húsz ember halt meg, míg a vasúttársaságnál 25 halálos áldozatról beszéltek. Egyelőre nem tudni, vannak-e külföldiek az áldozatok között, a szerencsétlenül járt szerelvények belföldi járatok voltak.

Nem állt meg a tilosnál

A sérültek közül egyeseket helyben látnak el a mentők, a kevésbé súlyos eseteket a buizingeni sportcsarnokba viszik. De Witte kormányzó szerint a balesetet feltehetően az okozta, hogy az egyik vonat nem állt meg egy tilos jelzésnél.

Az Infrabel vasúttársaság szóvivője szerint az egyik vonat Leuvenből tartott Comtéba, a másik Quiévrainből Liege-be - írja a belga Standaard internetes kiadása. "Hatalmas a pusztítás. Az ügyészség munkatársai a helyszínen felügyelik a baleset okainak vizsgálatát, de első gondunk, hogy az áldozatokról gondoskodjunk" - közölte a szóvivő,aki a baleset okairól nem akart találgatni.

A balesetben megrongálódott a felsővezeték, és a vasúti közlekedést leállították az érintett vonalon. Nem jár a Brüsszel-Párizs közötti nagysebességű vonat sem, és az Eurostar is felfüggesztette a Brüsszelt érintő járatait - jelentette a BBC.

Forrás: Twitpic/Cédrik

Belgiumban legutóbb 2008-ban volt komolyabb vasúti baleset: 40 ember sérült meg, amikor az ország középső részén egy rossz vágányra futó személyvonat nekirohant egy tehervonatnak. Kilenc éve, 2001-ben nyolcan vesztették életüket, és 12-en sérültek meg, amikor két vonat ütközött Brüsszel közelében. Abban a balesetben feltehetően közrejátszott, hogy nem értette meg egymást két vasúti alkalmazott: egy flamand és egy franciául beszélő vallon - írja a BBC.