Obama pártok feletti gazdasági programot indítana

Vágólapra másolva!
Barack Obama a "mi generációnk" űrversenyéhez hasonlítja programját abban a beszédében, amelyben pártok feletti megegyezést kíván elérni gazdaságfejlesztési tervéhez. A katonai kiadásokon nyert pénzből technológiát fejlesztene az elnök.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök lendítene az amerikai versenyképességen - ez derült ki egy Fehér Házi feljegyzésből. A forrás szerint bejelentésében az 1960-as évek űrversenyéhez hasonlítja programját, amihez egy pártok feletti megegyezést kíván elérni.

"Fél évszázaddal ezelőtt, amikor a szovjetek a Szputnyik műhold felbocsátásával megvertek minket, fogalmunk sem volt, hogyan előzzük meg őket a Holdra szállásban" - mondja majd Obama beszédében egy Fehér Ház-i feljegyzés szerint. "A tudományos szint még nem tartott ott. A NASA még nem is létezett. De a kutatásba és oktatásba való befektetéssel nem csak megelőztük a szovjeteket, hanem az innováció egy olyan hullámát indítottuk el, amely az új iparágakban munkahelyek milliói teremtette meg" - fogalmazott.

A Washington Post szerint kormányzati tanácsadók azt állították, hogy kétpárti megegyezést kíván elérni az elnök a hazafiság jelszavával. "Vagy együtt lépünk előre, vagy sehogy - az előttünk álló kihívás nagyobb, mint a pártoké, nagyobb, mint a politikáé" - mondja majd Obama a jegyzet szerint.

A lap szerint az elnök arra fogja kérni a pártokat, hogy fagyasszanak be költségvetési kiadásokat és többmilliárd dollárt spóroljanak meg a védelmi kiadásokból. Mindezt annak ellenére, hogy Irakban és Afganisztánban két háborút is vív az Egyesült Államok.

A technológiafejlesztésre fordítandó forrásokat a lap szerint a reáltudományokra és a zöld technológiákra költenék. Ezekkel az Egyesült Államok az feltörekvő országokkal szállna versenyre olyan területeken, amelyek várhatóan a következő évtizedekben meghatározóak lesznek.