"Visszaküldöm őket oda, ahonnan jöttek" - romatelepeket számolnak fel Nagybányán

Vágólapra másolva!
A romák lakta panelházak elé júliusban felhúzott két méter magas betonfal után, most a város romatelepeit számolná fel Nagybánya polgármestere. A városvezető a jogvédők kritikájára úgy felelt: kezdeményezése nem általában a romák, hanem a városban törvénytelenül letelepedett romák ellen irányul, szerinte ugyanis a település nem köteles eltartani a más vidékről érkezőket.
Vágólapra másolva!

Catalin Chereches nagybányai polgármester felháborodással fogadta az Amnesty International (AI) közleményét, amelyben a jogvédő szervezet tiltakozott a politikus legújabb kezdeményezése, a nagybányai romatelepek felszámolása ellen - írja a bukaresti Új Magyar Szó. A polgármester szerint az AI munkatársai "nem dokumentálódtak", mielőtt közleményüket megfogalmazták. Hangsúlyozta: kezdeményezése nem általában a romák, hanem a városban törvénytelenül letelepedett romák ellen irányul. Úgy véli, a város nem köteles eltartani a más vidékről érkezőket, akik ráadásul társadalomellenes cselekedeteket követnek el.

A polgármester közölte, hogy valamennyi illegálisan létesített romatelepet felszámolja a városban. Mint mondta, már felvette a kapcsolatot azokkal az önkormányzatokkal, ahonnan a Nagybányán szerinte törvénytelenül tartózkodó romák származnak. "Visszaküldöm őket oda, ahonnan jöttek" - fogalmazott. A nagybányai személyi igazolvánnyal rendelkező romáknak is találnak megoldást: szociális lakásokba költöztetik őket.

Július végén húzták fel Nagybányán azt a két méter magas falat, amely két, többnyire roma családok által lakott panelházat kerít körbe. A falat az önkormányzat építtette, állítása szerint azért, mert a panelben élők rendszerint zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartják be, és sok a bűncselekmény a környéken. A fal megépítésével együtt az önkormányzat a panelházat és annak környékét is felújította. Chereches akkor azt mondta, helyi fotó- és képzőművészek alkotásait helyezik majd el a betonfalon. A polgármester szerint a fal célja nem az, hogy gettót alakítson ki a háztömbökből, és kitart amellett, hogy a falat azért építették, hogy megvédjék a gyerekeket a nagy forgalomtól.

A román országos diszkriminációellenes tanács a fal felhúzása után hivatalból eljárást indított a polgármester ellen, és több roma jogvédő szervezet gettósításnak nevezte a városvezető kezdeményezését. A romániai romák civil egyesülete szerint a fal megépítése a második világháborúbeli zsidó negyedekre emlékeztet, és ez elfogadhatatlan az emberi jogok mellett elkötelezett Romániában.

Az [origo] helyszínen készült, fotókkal illusztrált riportját itt olvashatja.