Félmilliárd dollárból próbálják megállítani a fukusimai szivárgást

Vágólapra másolva!
Nem bír a sérült fukusimai atomerőmű problémáival az üzemeltető cég, ezért a japán kormány hatalmas összeggel száll be, hogy megfékezzék a radioaktív szennyezés terjedését. Fagyott földből építenek falat a reaktorok köré.
Vágólapra másolva!

A japán kormány 470 millió dollárt (108 milliárd forintot) szán arra, hogy megállítsa a radioaktív víz szivárgását a katasztrófa sújtotta fukusimai atomerőműből - közölte kedden az ipari miniszter.

A 2011-es földrengés és cunami által megrongált atomerőmű hűtési rendszerének meghibásodása miatt tengervízzel kellett hűteni a reaktorokat, de az ily módon sugárszennyezetté váló víz talajba szivárgása újabb súlyos problémát okoz. Ezért most azzal a módszerrel próbálkoznak, hogy fagyott földből építenek egy falat a reaktorok köré - írja a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Az erőművet üzemeltető Tepco nevű vállalat emellett kibővíti a víz tárolására alkalmas rendszert, hogy elejét vegye a további szivárgásnak. Naponta ugyanis 400 tonna sugárszennyezett víz képződik, ennyinek az elhelyezését kell megoldani.

Két és fél évvel a katasztrófa után hétfőn újabb kiemelkedően nagy radioaktivitást mértek az erőmű sugárszennyezett vizet tartalmazó tartályainál. A folyamatos problémák miatt a japán kormány már korábban bejelentette, hogy átveszi az irányítást a helyzet megoldására, mert a Tepco egyedül nem képes erre.