Kilencszer tudtak nyerni holokausztfilmmel

Saul Fia
Director Laszlo Nemes (C) and actor Geza Rohrig (2L) and other members of the "Son of Saul" team pose with the award for Best Foreign Language film for "Son of Saul," in the press room at the 73nd annual Golden Globe Awards, January 10, 2016, at the Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, California. AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN / AFP / FREDERIC J BROWN
Vágólapra másolva!
A Saul fia csak a második holokausztról szóló film, ami Golden Globe-díjat nyert 1945 óta, legjobb filmnek járó Oscart pedig csak egy ilyen témájú filmnek adtak. Igaz, a legjobb külföldi filmek kategóriában 5 ilyen témájú film kapta meg az amerikai szobrocskát 71 év alatt. Utánajártunk, igazuk van-e magyar film sikere miatt fanyalgóknak.
Vágólapra másolva!

A Saul fia hétfői Golden Globe-győzelme kapcsán az internetes kommentfelületeket elárasztották azok a kommentek, miszerint a film „csak a témája miatt nyert”, mert „minden évben díjazni kell egy holokausztfilmet”. Utánanéztünk az eddigi díjazottaknak, és úgy találtuk, ez a valóságtól igencsak távol áll. A négy, általunk vizsgált, jelentős filmes díjat tekintve – a legjobb filmnek járó Oscar, a legjobb rendezésért járó Oscar, a legjobb külföldi filmnek járó Oscar és a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe – az 1945 óta díjazott, több mint 280 filmből eddig 9 szólt a holokausztról.

Sokféle téma

Általánosságban elmondható, hogy téma alapján, különösen történelmi téma szerint

nem lehet sikerreceptről beszélni.

A díjazásoknak nem céljuk, és nem is tudnák reprezentálni több ezer év emberi történelmét, mégis, térben és időben igen eltérő eseményeket feldolgozó film nyert már Oscar- vagy Golden Globe-díjat. Az ókori Rómától a középkori Svédországon, a kommunista diktatúrákon át a máig tartó afganisztáni konfliktusig sokféle témát díjaztak a bizottságok.

Nemes Jeles László a Golden Globe-díj átadásán Forrás: Origo

Annak ellenére, hogy 1945 óta adott Oscar-díjak többségét nem konkrét történelmi eseményekhez, periódusokhoz kapcsolódó film kapta. A jelek szerint

a történelmi filmeket a Golden Globe bizottságai jobban szeretik,

a díjazott külföldi filmek kicsivel több, mint fele valamilyen történelmi témához kapcsolódik.

A pontos számok az alábbi diagramokon tekinthetők meg.

Forrásként az IMDB és a Wikipédia vonatkozó listáit használtuk. A Golden Globe-díjakat a jelenlegi rendszerben 1964 óta adják át (korábban egynél több külföldi filmet is díjaztak), így ebben a kategóriában csak ezeket a díjakat vettük számításba (holokausztfilm egyébként nem volt az az előtt díjazottak között).

A filmek besorolása persze szubjektív, emiatt néhány film kategorizálása magyarázatra szorulhat. Nem soroltuk például a történelmi filmek közé a Hamlet egy adaptációját, az inkább klasszikus, alapvetően fiktív dráma, és nem a dán történelem feldolgozásának tekintjük. Gondot okozott az Oscar-díjas magyar film, a Mephisto besorolása, ez a náci hatalomátvétel idején játszódik.

Szabó István filmjét végül nem soroltuk a holokausztról szóló filmek közé, mert bár vannak benne utalások a zsidóüldözésre, a fő történetszál nem ez. Ugyanígy döntöttünk az Annie Hall-lal kapcsolatban, ahol csak mellékesen, párbeszédekben utalnak rá. Általánosságban az volt a szempont, hogy

a filmek központi cselekményét vegyük figyelembe,

és azt, hogy megelevenedik-e a filmben egy történelmi esemény. Ugyanezen okból a holokausztfilmek közé soroltuk a lengyel Ida című filmet: bár a film a kommunista időszakban játszódik, a cselekmény központi eleme, hogy a főszereplők a holokauszt túlélői.

Klaus Maria Brandauer a Mephisto főszerepében Forrás: YouTube

Japán, Vietnam, Afganisztán

Az általunk vizsgált díjak közül a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe-díj az, amit a legnagyobb arányban vittek haza történelmi filmek. Hétfőn ezt a díjat kapta a Saul fia, ezzel

a díj történelme során ez a második holokausztról szóló díjazott film

(az első az 1990-es Európa, Európa volt).

Ezzel a holokauszt reprezentáltsága a Golden Globe-díjakban megegyezik az indiai brit uraloméval (Gandhi, Út Indiába), az arab-izraeli konfliktuséval (Mennyország most, Libanoni keringő) és

a 19 századi svéd emigráció történetével

(Utvandrarna / Kivándorlók, Hódító Pelle). Egy díjazott film szól az első, három a második világháborúról, utóbbiak között van a japán Levelek Ivo-Dzsimáról is. Díjazták az 1968-as orosz Háború és béke-feldolgozást is, valamint A nyomorultak egy 1995-ös francia filmváltozatát. Az afganisztáni tálib diktatúráról szól a 2003-as Osama, az 1992-es Indokína pedig Vietnam függetlenné válását mutatja be.

Ha Japán, akkor szamurájok

A Golden Globe-bal díjazott filmek gyakran viszik el később az Oscar-díjat is. Ezek között voltak olyan történelmi filmek, mint a délszláv háborúról szóló Senkiföldje és a Csing-dinasztia idején játszódó történelmi kalandfilm, a Tigris és Sárkány.

A legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat eddig öt holokausztról szóló film

(Üzlet a korzón, Finzi-Continiék kertje, Pénzhamisítók, Ida, Az élet szép - az Oscar-díjig ez utóbbi jutott csak) kapta meg, ha Szabó István Mephisztóját nem számoljuk ide. Emellett nyert további hat nem a holokauszttal foglalkozó II. világháborús film. A világháború az Egyesült Államokban – az amerikai vonatkozás miatt – persze az európai történelem legismertebb eseménye, ennek ellenére győzni tudott számos, Amerikában kevésbé ismert eseményt feldolgozó film is.

Jelenet az Oscar- és Golden Globe-díjas Tigris és Sárkány című filmből Forrás: InterCom

Argentínából eddig két film nyert Oscar-díjat, mindkettő az 1970-es, 80-as évek katonai diktatúrája alatt játszódik – egyikük korábban a Golden Globe-ot is elvitte. Érdekesség még, hogy japán filmek közül eddig egy kivétellel csak történelmi filmek tudtak nyerni, méghozzá olyanok, amelyekben szamurájok szerepelnek.

A sztálini tisztogatásokról szól a Csalóka napfény című orosz filmdráma,

a keletnémet kommunista diktatúráról pedig A mások élete, a cseh Kolja pedig a csehszlovákiai rendszerváltást mutatja be.

De az Oscar-bizottság ennél obskúrusabb történelmi eseményekről szóló filmeket is díjazott már: a Z című algériai film például egy görög ellenzéki politikus elleni merényletről szól, a Derszu Uzala pedig az orosz távol-kelet feltérképezéséről.

Amerikai és brit katonák a legnépszerűbbek

Ami a legjobb angol nyelvű filmeknek és legjobb rendezéseknek járó Oscar-díjakat illeti, ott a történelmi témaválasztások kapcsán

leginkább Amerika- és britcentrikussággal vádolható a filmakadémia.

1945 után három, II. világháborús amerikai katonákról szóló film (Életünk legszebb évei, 1946, a magyarul meg nem jelent From Here to Eternity 1953-ból, és a Patton, 1970) kapta meg a legjobb film díját. Szintén díjazták a japán hadifogságba került brit katonákról szóló 1957-es Híd a Kwai folyónt is, valamint az észak-afrikai hadszíntéren játszódó, a magyar Almásy László grófról szóló Az angol beteget is.

Gróf Almásy Lászlónak, Az angol beteg főhősének emléktáblája Forrás: MTI/Éber András

Bár nem klasszikusan háborús filmek, a második világháborút feldolgozó filmek közé soroltuk a VI. György brit királyról szóló A király beszédét és az osztrák von Trapp történetét bemutató A muzsika hangját is.

Nyert három, a vietnami háború borzalmait bemutató film – a Szarvasvadász és A szakasz mellé

ide soroltuk a Forrest Gumpot,

hiszen a cselekmény közel felét a háború vagy annak következményei teszik ki.

Szembenézés a múlttal

Az amerikai történelem más, ellentmondásos fejezeteivel szintén szembenézett az Oscar-bizottság:

díjat nyert a fekete rabszolgaságról szóló 12 év rabszolgaság

és a polgárjogi mozgalom idején játszódó Miss Daisy sofőrje. 1990-ben a Farkasokkal táncoló című, az indiánokra fókuszáló eposz nyert, 2008-ban pedig az iraki háborús film, A bombák földjén.

Holokausztfilmből eddig csak egy, a Schindler listája

nyert legjobb filmnek járó Oscar-díjat (ez egyébként szintén az egyetlen holokausztfilm, ami a legjobb angol nyelvű drámának járó Golden Globe-ot megnyerte). Hasonló arányban reprezentált India (Gandhi), az afrikai gyarmatok (Távol Afrikától) és az iráni forradalom (Argo), viszont a középkori Britanniában két Oscar-díjas film is játszódik (Egy ember az örökkévalóságnak, A rettenthetetlen).

A 12 év rabszolgaság a Golden Globe-ot és négy Oscart is elvitt Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

A legjobb rendezőnek járó díjat nagyon gyakran az abban az évben legjobbnak ítélt film rendezője kapja meg. Így a legjobb rendezések listája nagyrészt egybeesik a legjobb filmekével: számunkra releváns különbség, hogy ezt a díjat 2002-ben Roman Polanski nyerte A zongorista rendezéséért. Szintén díjazták az 1972-es, a náci Németországban játszódó Kabarét, bár a film nem kifejezetten a zsidóüldözésekre fókuszál. Találunk emellett a díjazottak között egy újabb vietnami háborús filmet (Született július 4-én), egy a bolsevik forradalmat feldolgozó alkotást (Reds, 1981), viszont az Argo helyett a legjobb rendezés 2012-ben a Pi élete lett. Ezeken túl a már említett háborús, középkori és afroamerikai filmek ezt a díjat is elvitték.