A britek annak ellenére engedik ki az iszlamistákat, hogy tudják, terrortámadásokat fognak végrehajtani

Anjem Choudary, hitszónok, Iszlám Állam, dzsihád, radikális
British muslim cleric Anjem Choudary arrives at the Old Bailey in London for the start of his trial on January 11, 2016. Choudary and Mohammed Rahman are charged with inviting support for Islamic State (IS). AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Az elkövetkező időkben egyre több dzsihadistát fognak kiengedni a brit börtönökből, ugyanis lejár a büntetésük. A szakértők szerint előreláthatólag ismét lesznek majd terrortámadások a szigetországban, ugyanis a titkosszolgálatoknak egyszerűen nincs arra kapacitásuk, hogy nyomon kövessenek ennyi potenciális terroristát.
Vágólapra másolva!

Ian Acheson, a brit börtönökben zajló iszlamizációt kutató szakértő szerint azzal, hogy egyre több embert zárnak rácsok mögé Nagy-Britanniában,

felerősödött a börtönökben terjedő radikalizáció

– írja a 888.hu az Independent információi alapján.

Szélsőséges muszlimok tüntetnek Londonban Forrás: AFP/Carl Court

„A titkosszolgálat pedig évek óta alszik. Ezt a szélsőséges csoportok kihasználták, és ez idő alatt bőszen tevékenykedtek. A börtön nem kínál alternatívát, nem segít nekik visszatérni a normál életbe, míg az iszlamisták sikeresen átmossák az agyukat” – fogalmazott a szakértő, aki szerint

Terrorcselekményekkel kapcsolatban 228 elítélt van a börtönökben,

82 százalékuk iszlamista indíttatású merényletet tervezett.

„A börtönökben az iszlamisták mindenkit át akarnak téríteni. Ha valaki öt-hat évet bent van egy átlagos bűncselekmény miatt, az agyát pillanatok alatt átmossák, és ő is potenciális terrorista lesz, mindent utál majd, ami a Nyugathoz kötődik” – tudatta az egyik börtönőr.

Elmondása szerint

Egy neve elhallgatását kérő hivatalnok közölte, hogy a kollégáinak megvan a képességük ahhoz, hogy felismerjék azt, ha valakit éppen radikalizálnak a rabtársai, és elkülönítsék a fogvatartottat; azonban túl kevesen vannak, ami megnehezíti a munkájukat.

Három hét múlva egyébként

szabadulhat Anjem Choudary, az egyik legbrutálisabb iszlamista hitszónok,

amit már nagyon vár az Iszlám Állam.

Anjem Choudary Forrás: AFP/Adrian Dennis

A pakisztáni származású Anjem Choudaryt két éve ítélték el, nemsokára elhagyhatja a börtönt, így újra „munkába állhat”.

Bár 2016. szeptember 7-én a dzsihadista prédikátor öt és fél évet kapott,

jó magaviselete és egyéb engedmények miatt már a jövő hónapban szabadlábra helyezhetik, és folytathatja „áldásos” tevékenységét.

A brit rendőrség megerősítette, hogy

A nagy-britanniai merénylők egy része is a büntetés-végrehajtási intézetekben radikalizálódott, így az ő szabadon bocsátásuk azt jelentené, hogy tovább nőne a terrorfenyegetettség mind Nagy-Britanniában, mind Nyugat-Európában.