Lengyel alkotmánybíróság: Lelkiismereti okokból elutasítható egy piaci megrendelés

Gender LMBTQ
Vágólapra másolva!
A lengyel alkotmánybíróság szerdán alkotmányellenesnek találta azt a bírósági döntést, amely szerint büntethető egy piaci szolgáltatás megtagadása. Az ügy hátterében az áll, hogy korábban egy nyomdász nem volt hajlandó elfogadni egy LMBTI-lobbi által igényelt megrendelést, arra hivatkozva, hogy azok tartalma ellenkezik lelkiismeretével. Az alkotmánybíróság tehát nem engedett a zsarolásnak, miszerint egy kisebbség rákényszertítheti akarát bárkire akkor is, ha azzal az illető nem ért egyet. 
Vágólapra másolva!

A testület az LMBTI-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) röplapjainak nyomtatását elutasító egyik vállalkozó esete kapcsán úgy találta, hogy lelkiismereti alapon lehetséges az ilyen jellegű megrendelés elutasítása.

Az ügy hátterében az állt, hogy Lódz város bírósága korábban törvénysértőnek találta egy helyi nyomdász cselekedetét.

A nyomdász világnézeti okokra hivatkozva két évvel ezelőtt elutasította egy alapítvány megrendelését az LMBT-mozgalmat népszerűsítő plakátok nyomtatására.

Ezt a bírósági döntést megtámadta az alkotmánybíróságon Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, egyben főügyész, a taláros testület pedig most neki adott igazat.

A miniszter üdvözölte a szerdai alkotmánybírósági döntést, úgy vélekedve, hogy a lódzi bíróság döntése alapján korábban

Ziobro aláhúzta, hogy az általa benyújtott alkotmánybírósági panasz az összes társadalmi csoport lelkiismereti szabadságát célozta, a melegjogi körökét is. A miniszter úgy véli, hogy

a nyomdász magatartása nem a megrendelők szexuális irányultságával, hanem a plakátok tartalmával volt összefüggésben.

Nem mindenki szeretne megfelelni az LMBTI lobbinak, ezt erősítette meg a mostani alkotmánybírósági határozat Lengyelországban. (Illusztráció) Forrás: Pesti Srácok

A lengyel emberi jogi szóvivő irodájának egyik munkatársa az alkotmánybírósági döntésre reagálva úgy vélekedett: a megkérdőjelezett bírósági döntésnek fontos szerepe van a kirekesztés ellen, ugyanis szavatolja, hogy a vállalkozók szerződéskötési szabadsága ne sértse a lehetséges ügyfelek méltóságát.

Az alkotmányellenesnek minősített döntés érvényben marad, a lengyel parlamentnek viszont bizonyos időn belül változtatnia kell rajta.