Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A belga parti őrség drónokat vesz, hogy megállítsa a migránsokat az Északi-tengeren

Vágólapra másolva!
Belgium újabb migránshullámra készül: 80 ezer euróért (26.1 millió forint) vásárolnak drónokat a rendőrség részére, az Északi-tenger biztosítása céljából.
Vágólapra másolva!

A Le Soir francia nyelvű országos napilap a flamand Het Laatste Nieuws és a De Morgen értesülésére hivatkozással írta meg, hogy a belga parti őrség egy nagyobb és két kisebb drónt szerez be.

A beszerzés célja az északi tengeri belga, mintegy 66 kilométeres partszakasz védelme és az egyre erősödő illegálismigráns-forgalom megakadályozása.

„Sok pénzről van szó, de sokat is várunk az eszközöktől" - nyilatkozta Nicholas Paelinck a Coxyde, La Panne, a Nieuport üdülőtelepüléseket összefogó Westkust rendőrségi zóna parancsnoka.

A drónok alapvetően az egyre nagyobb számban megjelenő, és Angliába induló illegális migránsokat derítik majd fel,

de a rendőrség szerint az embercsempészek elleni harcban is hatékony lehet, segíthet továbbá abban is, hogy a már a tengerben fuldoklókat vagy eltűnt embereket megtalálja. A nagyobbik 6 kg-os drón 60 km/h-s sebességgel egészen egy kilométeres területen „dolgozik" majd, biztonsági okok miatt azonban csak 90 méter magasra tud repülni.

Belgiumban jelenleg ügyvezető kormány van, miután a migráció miatti feszültségek és az ENSZ Migrációs Paktumához történő csatlakozás kormányválságot idéztek elő tavaly, amelynek következtében a legerősebb párt, az N-VA kilépett a koalícióból, ez pedig a kormány bukásához vezetett 2018 decemberében.

Theo Francken, az N-VA vezetője több ízben is elismerően nyilatkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnök migrációellenes harcáról, és kiállt a szerb határon felépített kerítés mellett is, amellyel szerinte „Magyarország semmi rosszat nem követett el, csak a szabályoknak megfelelően járt el".

A parti őrség számára beszerzett drónok hozzájárulnak a flamand régió (a belga tengerpart Flandria régióban van) migráció elleni harcához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről