Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb hatalmas tüntetések Franciaországban Macron megszorításai ellen

Vágólapra másolva!
Több mint 150 utcai megmozdulást szerveztek francia szakszervezetek az Emmanuel Macron köztársasági elnök által tervezett nyugdíjreform ellen, amelyhez elsősorban a vasúti dolgozók csatlakoztak, így az egész országban fennakadások voltak a vasúti közlekedésben.
Vágólapra másolva!

A párizsi tömegközlekedési dolgozók, majd az ügyvédi, illetve az orvosi kamara tiltakozásai után ezúttal

a legradikálisabb szakszervezet, a CGT hívta utcára az embereket.

A felhíváshoz kisebb szakszervezetek is csatlakoztak, a másik nagy radikális mozgalom, a CGT-vel rivalizáló FO azonban külön tiltakozást szervezett szombaton több ezer résztvevővel Párizsban.

Munkahely, fizetés, közszolgáltatások, nyugdíj: elég volt a szociális hanyatlásból!

jelmondattal csaknem 150 helyen vonultak ezrek utcára kedden, Párizsban kora délután indult meg a több ezer fős menet a République térről.

A tiltakozás következményeként kedden délelőtt fennakadások voltak a vasúti közlekedésben.

Az előrejelzések miatt a munkába indulók közül a szokásosnál jóval többen ültek gépkocsiba, így Párizs körül reggel 9 órára rendkívüli, mintegy 460 kilométeres dugó alakult ki a bevezető utakon és a körgyűrűn.

A francia Riviérán, ahol sztrájkmentes időszakokban is mindennaposak a közlekedési dugók, kedden szinte lehetetlen volt a nagyobb városokban közlekedni.

Nizzában nem indultak el sem a buszok, sem a villamos. A városközpontban mintegy ezren tüntettek.

Az Emmanuel Macron államfő által tervezett és a parlament elé jövő nyáron kerülő nyugdíjreform lényege, hogy eddig a vállalatonként, illetve ágazatonként működő

42 féle nyugdíjrendszert 2025-ben egységesítenék.

A 42 rendszer három nagy kategóriába sorolható: külön kategóriába tartoznak a közszolgálatban dolgozók (katonák, rendőrök, tanárok), egy másikba az állami vállalatok alkalmazottai, mint például a vasutasok vagy a tömegközeledési dolgozók, míg a harmadikba minden egyéb külön rendszer, amelyek előnye, hogy figyelembe veszik egy-egy adott munkával járó fizikai nehézségeket.

A kormány szerint a közszolgálatban dolgozók külön nyugdíjrendszerei túl sokba kerülnek az államnak.

A megszorításokra épülő reform ellen tiltakozók véleménye alapján,

az egységes nyugdíjrendszerrel nem egyszerűen megnőne a szolgálati idő hossza, hanem a járulék összege is magasabb lesz.

A tömegközlekedési dolgozók úgy vélik, hogy

a foglalkozásuk egyetlen előnye a saját nyugdíjrendszer.

A tiltakozók azt is kifogásolják, hogy az egységes nyugdíjrendszer bevezetésekor a nyugdíjalapot nem az utolsó hat havi fizetés, hanem a teljes munkaviszony alatti kereset átlaga adná, ami alapján valószínűsíthető, hogy

több száz euróval csökkeni fog a nyugdíj összege.

A Le Parisien című napilap számítása szerint egy 55 és 57 éves kora között nyugdíjba vonuló metrósofőr jelenleg 2500 eurós nyugdíjra számíthat, s ez

20-30 százalékkal csökkenhet a reformnak csúfolt megszorító intézkedés után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről