Rendkívüli kormányülést követel az egyik finn kormánypárt a migránserőszakok miatt

Finnország, menekültek, migráns
Men sit together at a temporary refugee protest camp at the Central railway station in Helsinki, Finland on March 10, 2017. - Asylum seekers protest against the Finnish goverment's deportation policy. (Photo by Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Vágólapra másolva!
Rendkívüli kormányülést követel Finnországban a Kék Reform nevű kormánypárt az utóbbi fél évben Oulu városában történt nemi erőszakok miatt, amelyeket pedofil észak-afrikai és közel-keleti migránsok követtek el kiskorú finn lányok ellen.
Vágólapra másolva!

Sampo Terho pártelnök határozottan kéri, hogy a kormány rendkívüli ülésén a belügyminisztérium és a közbiztonságért felelős intézmények illetékesei adjanak tájékoztatást az Ouluban elkövetett szexuális indíttatású bűncselekményekről.

Migránsok Finnországban. A kép illusztráció Forrás: AFP/Lehtikuva/Vesa Moilanen

A párt azt követeli, hogy

A rendőrség több olyan bűncselekmény ügyében nyomoz, amelyben 15 év alatti lányokat erőszakoltak meg az ország középső részén, a Botteni-öböl partján fekvő városban.

Ezek közül több múlt nyáron történt.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, decemberben

őrizetbe vettek hét migránst kiskorú lányok elleni nemi erőszak gyanújával,

egyikük pedig elhagyta Finnországot, mielőtt elfoghatták volna, de Németországban őrizetbe vették január első napjaiban.

- közölte egy rendőrségi forrás a Kaleva című lappal.

Négy szexuális bűncselekmény a közelmúltban történt.

A rendőrség pénteken közölte, hogy

Az áldozatok kiskorú - 12-15 éves - lányok voltak, akikkel a migránsok a közösségi médiában léptek kapcsolatba, azt ígérve nekik, hogy cigarettát, alkoholt kapnak tőlük, ha találkoznak velük.

Juha Sipila miniszterelnök pénteken közleményt adott ki, amelyben szigorúan elítélte ezeket a bűncselekményeket.

Közölte: megérti, hogy aggodalommal töltik el a lakosságot.

Kijelentette, hogy a finn menedékjogi rendszer célja a kiszolgáltatott helyzetben lévők segítése, de

nem nyújthat védelmet bűnözőknek.

Törvénymódosításokat hajtanak végre annak érdekében, hogy könnyebben lehessen kiutasítani az országból a súlyos bűncselekményeket elkövetőket - jelentette be.

Kai Mykkänen belügyminiszter közlése szerint

Ezekből a térségekből érkezik a legtöbb bevándorló az országba. A tárcavezető hozzátette, hogy új intézkedési szabályzat készül a szexuális indíttatású erőszakcselekmények megfékezésére.

A nemi erőszakok Ouluban faji ellentéteket váltottak ki,

a városban feszült a hangulat.

Markus Kiiskinen rendőrségi tisztségviselő a Helsingin Sanomat című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy érzékelik a légkör megváltozását. Bár bűncselekmények nem történtek, a helybeliek szerinte ellenségesek a külföldiekkel az utcán.

Megjegyezte, hogy migránsok korábban rendszeresen "üldögéltek" a helyi bevásárlóközpontban, de talán a megváltozott hangulat miatt mostanra eltűntek onnan.