Mérsékeltről magas szintűre emelték a koronavírus-veszély szintjét

Koronavírus Vuhanban
Az Associated Press harmadik féltől kapott képén Hupej tartomány székhelye, Vuhan egyik gyógyszertárának ablaka előtt várakoznak vásárlók 2020. január 27-én. A kínai hatóságok három nappal meghosszabbították a holdújévi szünetet, hogy gátolják a koronavírus okozta járvány terjedését, amely a tartományból indult.
Vágólapra másolva!
Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Donald Trump közösségi oldalán közölte, hogy Washington kész segítséget nyújtani Kínának a járvány ellen.
Vágólapra másolva!

Korábban az ENSZ szakosított szervezete még azt írta, hogy a veszély

nagyon magas Kínában, magas regionális szinten, és mérsékelt nemzetközi szinten.

Az Associated Press harmadik féltől kapott képén Hupej tartomány székhelye, Vuhan egyik gyógyszertárának ablaka előtt várakoznak vásárlók 2020. január 27-én. A kínai hatóságok három nappal meghosszabbították a holdújévi szünetet, hogy gátolják a koronavírus okozta járvány terjedését, amely a tartományból indult Forrás: MTI/AP/-

- mondta az AFP francia hírügynökségnek a genfi székhelyű szervezet egyik szóvivője. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után csütörtökön még arról beszélt, hogy Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet.

Az nCov-2019 nevű vírusnak hétfő estig Kínában már 81 halálos áldozata volt. Az új koronavírustól eddig 14 országban 2886 ember fertőződött meg.

Halálos áldozatot jelentettek Pekingből is

Pekingből hétfőn jelentették a koronavírus okozta járvány első halálos áldozatát - számolt be a CCTV kínai állami tévétársaság egyik hírcsatornája.

Az ötvenéves áldozat január 8-án tért vissza a fővárosba a fertőzés gócpontjának számító Vuhanból, és január 22-én diagnosztizálták nála a betegséget.

A kórokozó a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. Várhatóan február elsejére lesz kész a 11 millió lakosú Vuhanban előre gyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 fertőzött beteget tud majd ellátni.

Közben a pekingi és a sanghaji városvezetés arra szólította fel a lakosságot, hogy amennyiben a közelmúltban jártak a vírus által legsúlyosabban érintett területeken, vagyis Vuhanban vagy környékén, akkor 14 napon át ne hagyják el otthonukat. A nemzeti egészségügyi bizottság szerint ugyanis a vírus lappangási ideje akár 14 nap is lehet.

Védőmaszkos férfi a Szanlitun pekingi bevásárló- és szórakozónegyedben 2020. január 27-én Forrás: MTI/EPA/Vu Hong

A vírus Peking mellett egyebek közt Sanghajban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Japánban, Ausztráliában, Srí Lankán, Franciaországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is megjelent.

Washington kész segítséget nyújtani Kínának

- írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren hétfőn. A mikroblogban Trump megemlítette, hogy az Egyesült Államokban nagyon kevés megbetegedés van, de az egészségügyi hatóságok figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Az Egyesült Államokban eddig öt megbetegedést diagnosztizáltak.

Arizonában, Los Angeles környékén, Chicagóban, Texasban és az északnyugati Washington államban ápolnak koronavírusos betegeket. Valamennyi páciens korábban a kínai Vuhanban járt. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még pénteken nyilvánosságra hozott közleményében tudatta, hogy jelenleg 22 tagállamban 63 gyanús esetet vizsgálnak.