A WHO 65 év felettieknek is ajánlja az AstraZeneca vakcináját

AstraZeneca
Magyarország
Vágólapra másolva!
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni védőoltás előnyei lényegesebbek, mint bármilyen kockázat, és ajánlható széleskörű felhasználásra, így a 65 év felettiek immunizálására is - tudatta szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői bizottsága.
Vágólapra másolva!

Az Immunizációs Stratégiai Szakértői Tanácsadói Csoport (SAGE) tudatta, hogy

a vakcinát két adagban kell alkalmazni, 8-12 hét különbséggel az első és a második oltás között.

A SAGE azt is közölte, hogy bár kérdések merültek fel a vakcinának a vírus dél-afrikai változatával szembeni hatékonyságával kapcsolatban, "nincs ok arra, hogy ne javasolnák a használatát".

- jelentette ki sajtótájékoztatóján Alejandro Cravioto, a szakértői csoport elnöke.

A Dél-afrikai Köztársaságban a héten leállították az AstraZenecával tervezett oltási kampányt, miután egy szűk körben elvégzett tanulmány adatai szerint a vakcina csak korlátozottan véd a SARS-CoV-2 nevű vírus Dél-Afrikában azonosított, ott domináns 501Y.V2 elnevezésű változata okozta betegség enyhébb formái ellen.

AstraZeneca vakcina Forrás: AstraZeneca

Az AstraZeneca/Oxford védőoltását, amelyet elsőként Nagy-Britannia alkalmazott először tömegesen a saját lakossága beoltására, már több európai uniós tagállam is engedélyezte (miután ezt megtette az unió gyógyszerügynöksége is).

Az EU azonban csak 65 év alattiak számára ajánlotta az oltást, miután nincsenek adatok a hatékonyságára vonatkozólag a legidősebb korosztály körében. Ezt az országok többsége át is vette (sőt, van olyan is, ahol csak 55 évnél fiatalabbakat oltanak vele).

Ajánlásaiban a szakértő csoport rámutatott, hogy "a dél-afrikai tanulmányt a vakcina hatékonyságának a felmérésére végezték el a betegség minden formájával kapcsolatosan, de

"Ezt figyelembe véve a WHO jelenleg ajánlja az AZD1222 nevű védőoltás alkalmazását még akkor is, ha vírusmutánsok vannak jelen egy országban"

- áll a bizottság közleményében.

A WHO előzetes ajánlásaiban felhívta a figyelmet arra, hogy koordinálni kell a vírusvariások fejlődését és hatásukat a vakcina hatékonyságára.

"A WHO továbbra is megfigyeli a helyzetet, és amint új adatok állnak rendelkezésre, ezeknek megfelelően frissíti az ajánlásait."

Az Oxford/AstraZeneca-vakcinát elegendő a hűtőszekrényben tárolni Forrás: AFP/Geoff Caddick

A jelenleg ismert 70 százalékos hatékonyságával az AstraZeneca/Oxford védőoltása alatta marad a Pfizer/BioNTech és a Moderna több mint 90 százalékos hatékonyságú vakcinájának - emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

Az AstraZeneca/Oxford védőoltása viszont hagyományosabb technikán alapul, ami révén olcsóbb és könnyebb tárolni:

elegendő hűtőszekrényben tartani, és nem nagyon alacsony hőmérsékleten, ami jobban kedvez a tömeges oltási kampányoknak.

"Ez egyike azoknak a vakcináknak, amelyeket közönséges hűtőszekrényekben is lehet tárolni, tehát nagyon hasznos lesz" - hangsúlyozta Szumija Szvaminathan, a WHO tudományos főmunkatársa.

Az AstraZenecának az Európai Unió részére szánt szállítmányaiknak késlekedése okául megnevezett belgiumi gyár szerdán közölte, hogy legyártotta az összes adagot, amelyre a brit-svéd gyógyszergyárral szerződött.

- jelentette ki Cedric Volanti, a Thermo Fisher EU-ért felelős alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján, amikor megkérdezték, hogy milyen esetleges problémái vannak a gyárnak.