Óriási fordulat történt az ecuadori elnökválasztás második fordulójában

vote Horizontal Ecuadorean presidential candidate for the Creando Oportunidades (CREO) movement, Guillermo Lasso (R), speaks next to his wife Maria de Lourdes Alcivar, during the closing rally of his campaign in Guayaquil, Ecuador on April 8, 2021. (Photo
Guillermo Lasso
Vágólapra másolva!
Az ecuadori elnökválasztás első fordulóját februárban fölényesen megnyerő Andrés Arauz alulmaradt a vasárnap tartott második fordulóban Guillermo Lassóval szemben.
Vágólapra másolva!

Az ecuadori Nemzeti Választási Tanács közlése szerint a szavazatok 97 százalékának megszámlálása nyomán Lasso a voksok 52,5 százalékát kapta, míg Arauz a 47,5 százalékát.

A 36 éves, közgazdász végzettségű, baloldali jelölt Arauz máris elismerte vereségét. Programjában egymilliárd amerikai dollárnyi (mintegy 296 milliárd forintnyi) közvetlen segélyt ígért családoknak.
A bankár Lasso a külföldi befektetések növekedését és az olajkitermelés élénkítését ígéri. Győzelmét üdvözölheti a külföldi tőke, mivel Lasso a piacgazdaság híve.

Guillermo Lasso Forrás: AFP//Rodrigo Buendia

Februárban Arauz a voksok 33 százalékát szerezte meg, míg Lasso nem egészen 20 százalékot kapott. A többi szavazaton további 14 jelölt osztozott. Mivel az ecuadori előírások alapján a győzelemhez az érvényes szavazatok legalább 50 százalékát kell elnyerni, vagy 40 százalékát, de legalább 10 százalékkal többet, mint a második helyezett, második fordulót kellett tartani.