A homoszexualitás gyógyításától a meleg párok rajtakapás-sorozatáig

Pride, felvonulás, Párizs, Franciaország
France, Paris, 2021-06-26. Canceled the previous year, Gay Pride was held in Paris. Photograph by Quentin de Groeve / Hans Lucas France, Paris, 2021-06-26. Annulee l annee precedente, la Marche des Fiertes a pu se tenir a Paris. Photographie de Quentin de Groeve / Hans Lucas (Photo by Quentin De Groeve / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Mint ismeretes, még egy hónapja sincs annak, hogy a magyar parlament elfogadta a kiskorúak megóvását alapvető célként kitűző gyermekvédelmi törvényt, mely szigorítja a pedofil bűnelkövetőkkel szemben kiszabható büntetéseket, továbbá nyilvántartási rendszer létrehozásáról rendelkezik annak érdekében, hogy akik ilyen típusú bűncselekményeket követtek el, azok később ne tölthessenek be olyan állást, ahol gyermekekkel kerülhetnek kapcsolatba. Emellett pedig - egyértelműsítve, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülők joga - tiltja a homoszexualitás és a nemváltoztatás népszerűsítését a kiskorúak számára. A hazai baloldal ismételten a globalista érdekekhez idomulva határozta meg politikáját, ennek következtében pedig nem szavazta meg a fenti célkitűzéseket megfogalmazó jogszabályt - feláldozva ezzel gyermekeink védelmét szélsőséges lobbicsoportok oltárán. A támadások mögötti őszinte szándék erősen megkérdőjelezhető, különösen annak fényében, hogy milyen típusú egyéb joggyakorlatra, illetve jogalkotással kapcsolatos megoldásokra bukkanhatunk a kontinensünkön valamint az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A reparatív vagy konverziós terápia (a latin conversio, azaz „visszafordítás" jelentésű szóból) a pszichoterápia szexualitással kapcsolatos módszereinek egy csoportját foglalja magába. Az ilyen terápiáknál, gyógyító eljárásmódoknál főként a homoszexuális hajlamok csökkentését, és a potenciálisan heteroszexuális irányultság kialakítását és megerősítését tűzik ki célként. Máshol reorientációs terápiának is nevezik ezt a jobbító szándékú tevékenységet.

A kérdés megosztja a közéleti nyilvánosságot, így a politikát is, ahol különösen a baloldal, a zöldek, liberálisok, a radikális baloldali pártok és mozgalmak mélyen ellenzik az ilyen fajta eljárásokat. Ehhez pedig jelentős hátszelet, hátteret biztosít számukra a mainstream szakmai közélet túlnyomó része is.
Például az Egyesült Államokban az Amerikai Pszichológusok Szövetsége is a nevét adta ahhoz a 2009. augusztus 5-én kelt állásfoglaláshoz, amely szerint a mentálhigiénés szakembereknek a jövőben kerülniük kell pácienseik arra való rábeszélését, hogy terápiával vagy más kezeléssel megváltoztathassák szexuális irányultságukat.

Jerry Brown kaliforniai kormányzó – Amerikában elsőként – 2013 januárjától törvényi szinten tiltotta meg a kiskorúak (18 év alattiak) reparatív terápiáját Kalifornia államban az eljárásmód káros hatására való hivatkozással.

A legnépesebb Kalifornián kívül, további nyolc tagállamban (például Washingtonban, Oregonban, Nevadában vagy Új-Mexikóban) tiltott napjainkban már a konverziós terápia. Az Európai Unió legnépesebb államában, 2019 elején Jens Spahn egészségügyi miniszter egy törvénytervezetet jelentett be a reparatív terápiák németországi betiltásáról. 2019 tavaszán Berlin, Bréma, Hessen, Saar-vidék és Schleswig-Holstein szövetségi államok kormányai részéről hasonló jogszabálytervezetet terjesztettek elő a német törvényhozás felsőházában. Megvitatása után, 2019 decemberében átment a szövetségi kormány szűrőjén Spahn tiltó törvénytervezete, és végül 2020. június 12-én elfogadták a konverziós kezelések elleni védelemről szóló szövetségi törvényt, amellyel megtiltották a 18 éven aluli kiskorúak reparatív terápiáját, és tiltják az ilyen tevékenység reklámozását is Németországban.

Jerry Brown kaliforniai kormányzó Forrás: AFP/Getty Images/Stephen Lam

2018 márciusában az Európai Parlament – a balra hajló jobbközéppel együtt – 435–109 arányú szavazati többséggel szorgalmazta a homoszexualitás „gyógyítását" célzó konverziós terápiák betiltását a tagállamokban. Utóbbi is példa arra, hogy az európai kulturális téren túlsúlyba kerülő baloldali politika felül akarja írni a tudományosságot, immár maga is alakítani kívánja a szakmai közszereplők, kutatók, műhelyek ezirányú tudományos orientációját. És legfőképpen a társadalmi valóság(ok) ezzel összhangban lévő meghatározását és elfogadtatását szeretnék előírni. Ehhez az kell, hogy a gazdasági, kulturális és szociális ügyekben – vagyis a low politics szintjén – egyféle politikai irányt szabjanak meg a társadalmakban.

Bár egyesek próbálják a reparatív terápiát áltudományos jellegűnek beállítani a pszichológiai, valamint pszichiátriai munkában, mindenképpen tudni kell, hogy a konverzációs eljárásoknál nem egyetlenféle terápia van, hanem számos megközelítés adhatja egy ilyen beavatkozás elvi és gyakorlati keretét. A mentálhigiénés, valamint pszichológiai megközelítésekből is többféle van. Például a Nicolosi-féle terápia az ember alapvetően heteroszexuális antropológiai adottságaiból indul ki, ezért „helyreállító" szemléletet követ, illetve azt feltételezi, hogy a homoszexualitás az esetek egy jelentős százalékában nagyon korai családi, családon belüli problémákra vezethető vissza.

A nyugati törvényalkotók azonban csak a szakmai vélemények egyes csoportjait veszik alapul. A tudományos kutatások egy nem elhanyagolható része szerint: a homoszexualitás döntően a környezeti hatások (és részben talán a hormonok) által meghatározott adottság. Az egyik legjelentősebb, a homoszexualitás genetikai okait vizsgáló kutatás szerint – az ikerkutatások eredményeivel egybevágóan – ugyancsak azt állapította meg, hogy a homoszexualitás messze nemcsak genetikailag meghatározott lenne.

A magyar törvényjavaslat és az azt később jogszabállyá emelő törvényhozói aktus hatására, példátlan nemzetközi fake news kampánnyal és felháborodással kellett szembenéznie Magyarországnak. A nyugati országok egy tömbként fogtak össze hazánkkal szemben, azt hangoztatva, hogy a törvény hatására sérülnek az LMBTQ-közösségek jogai, így az kirekesztő és homofób. Többek között az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége is közleményben - Joe Biden szavait idézve - ítélte el a magyar eseményeket:

Joe Biden Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Mindez azért nagyon érdekes, mivel az USA több államában is érvényben vannak az ún. „No Promo Homo" törvények, melyek tiltják a homoszexualitás propagálását, egészen pontosan azt, hogy a tanárok népszerűsítsék az iskolákban ezeket a témákat. A kérdés valójában az, hogy milyen szinten érvényesülhet a „támogatás" abban az USA-ban, amelynek államaiban - jogi normákba foglaltan - expressis verbis, rendszerszinten korlátozva vannak az LMBTQ-közösségek jogai? Hiteles lehet-e az amerikai föderáció hazánk feletti pálcatörése az általa alkalmazott, szexuális kisebbségekre vonatkozó jogszabályi környezet tükrében? Ennek eldöntéséhez vizsgáljuk meg részletesen az amerikai szabályozás sajátosságait.

Cikkünk még nem ért véget, lapozzon a következő oldalra a folytatásért.