Belgiumban és Németországban is tovább nőt a halálos áldozatok száma az áradások miatt

Bad Neuenahr-Ahrweiler, 2021. július 19. Tűzoltóautó araszol egy megsemmisült használati tárgyakkal teli sáros utcában a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Bad Neuenahr-Ahrweiler településen 2021. július 18-án, az Ahr folyó áradása után. A Németország északnyugati tartományait sújtó áradásoknak legalább 157 áldozata van. MTI/AP/DPA/Thomas Frey
Vágólapra másolva!
Tovább nőtt a németországi áradások halálos áldozatainak száma. Az eső elállt, és a vízszint a legtöbb helyen csökken, de még messze nincs vége a katasztrófának. A gátaknak az apadás alatt is ki kell tartaniuk, és ahol már nincs közvetlen veszély, ott sincs áram és folyóvíz. A károk enyhítése hónapokig, évekig is eltarthat. Belgiumban is tovább nőtt a halálos áldozatok száma. Hollandiában gátszakadástól tartanak.
Vágólapra másolva!

Németországban az áradások szerdai kezdete óta eddig

legalább 165 ember halt meg

a rendőrség adatai szerint. A halottak között négy tűzoltó is van.

Rajna-vidék-Pfalzban 117-re emelkedett az áldozatok száma - tudatta a boblenzi rendőrség. A hatóságok előző nap még 112 halottról, és 750 sérültről számoltak be - tudatta a DW.

Észak-Rajna-Vesztfáliában a legfrissebb adatok szerint 47-enhaltak meg az ítéletidőben, míg Bajorországban egy ember halt meg a hétvégi áradásokban.

Bad Neuenahr-Ahrweiler, 2021. július 18. Forrás: MTI/AP/DPA/Thomas Frey

A polgárvédelmi erőt korábban az a kritika érte, hogy nem működött jól a figyelmeztető rendszer. Armin Schuster német polgári védelmi és katasztrófavédelmi szövetség vezetője azt mondta, hogy

nem a figyelmeztető rendszerrel van a baj, a problémát az jelenti, ahogy arra a hatóságok, illetve a lakosság reagál.

Szerinte a szerveztet 155 figyelmeztetést adott ki szerda és szombat között. Illetve az is gondot okozott, hogy sokszor még fél órával előtte is képtelenség megmondani, hogy hol, mekkora mennyiségű csapadék várható.

A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) szóvivője azt mondta, hogy mindent megtettek, amit meglehetett. Figyelmeztették a helyi hatóságokat a várható időjárási körülményekre, de ezeket az üzeneteket gyakran nem továbbították. Németországban a helyi hatóságok döntik el, hogy kimenjenek-e a figyelmeztetések nem a meteorológiai szolgálat - írja a DW.

A német meteorológiai szolgálat szerint hétfőn

mindössze elszórt záporokra lehet számítani az ország északi részén, és a délebbre fekvő területeken is többnyire kedvező időjárás várható.

Csak a Dunától délre fordulhatnak elő hevesebb esőzéssel járó zivatarok.

Bár több helyen már levonult az ár, és mindenhol csökkent a vízállás a lakosok még nem lélegezhetnek fel, a gátak még kitartanak, de több helyen még folyamatosan tehermentesítik a tűzoltók, nehogy újabb tragédia történjen.

- tudatta Euskirchen városa. Hozzátették, hogy várhatóan a lakosok a nap folyamán már visszatérhetnek a városba, erről további tájékoztatást fognak kapni.

A Steinbach-gátat csütörtökön egy szakértő nagyon instabilnak minősítette, mert az egyik falán mély barázdák látszódtak. Ráadásul a vihar a kifolyóját is eltorlaszolta törmelékkel és iszappal, így a víz mennyiségét nem lehet a szokásos módon szabályozni, csak a gáton keresztül.

A gát most stabil, de ez változhat, a tűzoltók folyamatosan szivattyúznak

- írja a Bild.

Elsodort lakókocsik a megáradt Ahr folyó felett átívelő, sárral, iszappal és hordalékkal elöntött hídak egyikén a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Altenahr településen 2021. július 18-án. Forrás: MTI/AP/DPA/Boris Rössler

A Rajna-Sieg vidéken a vízszint a kritikus alá húzódott, így ott már nem áll fent gátszakadás veszélye, az evakuálási intézkedéseket visszavonták.

Észak-Rajna-Vesztfália vezetősége szerint az ár levonult, de a tragédiának még nincs vége, mert

az árvíz sújtotta régiókban otthonok ezreiben nincs áram és folyóvíz.

A kölni rendőrség vasárnapi közleménye szerint 700 olyan embert sikerült elérniük, akiket korábban eltűntnek nyilvánítottak.

de még mindig van 150 ember Köln és Bonn környékén, akinek a hollétéről semmit se tudnak.

Munkagép dolgozik a megáradt Ahr folyó iszappal és hordalékkal teli vizében a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Bad Neuenahr-Ahrweiler településen 2021. július 18-án. Forrás: MTI/AP/DPA/Philipp Von Ditfurth

A Rajna-vidék-Pfalz Ahrweiler kerületében fekvő Bad Neuenahr város lakói elkezdték a takarítást, az utcáról lapátolják az iszapot és a hordalékot amit az ár hozott. A város romokban sok ember megélhetését elsodorta az ár, áram és a gázszolgáltatás továbbra sincs, és a telefon és internet szolgáltatások is akadoznak – írja a BBC.

Tűzoltóautó araszol egy megsemmisült sáros utcában a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Bad Neuenahr-Ahrweiler településen 2021. július 18-án, az Ahr folyó áradása után Forrás: MTI/AP/DPA/Thomas Frey

- mondta Michael Lang, egy borüzlet tulajdonosa a Reuters hírügynökségnek.

Gregor Degen pék az AFP hírügynökségnek elmondta, a szomszédokkal már az áradás másnapján megkezdték volna a takarítást, de akkor még a vízszint nagyon magas volt, ezért láttak hozzá csak most.

Bad Münstereifel, 2021. július 19. Forrás: MTI/AP/DPA/Oliver Berg

Ahrweilerben több mint 110 ember meghalt és 670 megsebesült.

Nem csak az iszapot és a hordalékot, de az elhagyott vagy elúszott autókat is el kell szállítani az utakról. A tűzoltók az autókat már korábban átvizsgálták.

Horst Seehofer német belügyminiszter a nap folyamán felkeresi a katasztrófa sújtotta térségeket, hogy ellenőrizze a helyszínen zajló munkákat.

A belügyminisztérium alá tartozó polgári- és katasztrófavédelmi szervezet 2500 segítője van bevetésben az érintett tartományokban.


Vasárnap Angela Merkel német kancellár látogatott el a pusztítások egyik helyszínére, az Ahr folyó partján található Schuld falujába. A kancellár azt ígérte, hogy a szövetségi kormány és a tartományok együtt építik újjá a természeti csapás sújtotta területeket. Jelezte, hogy a kormány már szerdán elindít egy rövidtávú segélyprogramot.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a Bild am Sonntag című lapnak elmondta, hogy több mint 300 millió eurót készít elő gyorssegélyekre.

Hozzátette, hogy a vezetőknek hosszútávú újjáépítési programot kell kidolgozniuk, ami a korábbi árvizek tapasztalatai alapján több milliárd euróba is belekerülhet.


Eközben Passaunál két gumicsónakost mentettek ki a Dunából. A férfiak vasárnap este borultak bele a folyóba, kiáltásaikra a környékbeliek figyeltek fel, és értesítették a hatóságokat. A férfiaknak uszadékfába kapaszkodva sikerült fennmaradniuk a vízen, míg a tűzoltók ki nem mentették őket.

Belgiumban is tovább nőtt a halottak száma

A belga sajtó beszámolója szerint hétfő reggelre további kilenc holttestet találtak a Belgium keleti, délkeleti felében történt áradások nyomán,

ezzel 36-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

Harmincketten haltak meg a liege-i, ketten a muri régióban, egy ember Charleroi régiójában és szintén egy ember a Luxemburg nevű belga tartományban. A holttestek közül 23-at a Meuse egyik mellékfolyója, a Vesdre völgyében találtak meg.

Az illetékes belga válságközpont

163 eltűntről beszél.

Elmondták mindazonáltal, hogy olyanok is lehetnek közöttük, akik már az áradások előtt elhagyták otthonukat. A hatóságok ezért arra szólítottak fel, hogy mindenki, aki másutt keresett biztos menedéket, a lehető leghamarabb jelentkezzen a mentőszolgálatoknál vagy a rendőrségen. A tájékoztatás szerint az érintett területeken megszűnt az árvízveszély,

a mentési műveletek véget értek, az eltűntek utáni kutatás mostantól főként a holttestek megtalálására összpontosít.

Hétfő délelőtt mintegy 1100 háztartás volt vízellátás nélkül, és 3700 háztartásban továbbra sem iható a csapvíz, szemben az előző napi 24 ezerrel. A fő vasútvonalak forgalma reggel újraindult, a vasúti töltések átvizesedése miatt bizonyos szakaszokon buszok szállítják az utasokat.

Alexander De Croo belga miniszterelnök a múlt hét végén

július 20-ra nemzeti gyásznapot hirdetett a katasztrófa miatt.

A belga kormány arra kérte a lakosságot, hogy kedden délben mindenki egyperces csenddel emlékezzen az áradások halálos áldozataira és a hozzátartozóik iránti együttérzés jeleként.

A szomszédos Hollandiában az esőzések okozta áradás által leginkább érintett Limburg tartomány legnagyobb folyója és mellékfolyóinak vízszintje csökken. A régió számos településéről elővigyázatosságból kimenekített lakosok nagy része visszatérhetett otthonába, és megkezdődött a sárral borított közterületek takarítása, valamint a megrongálódott házak statikai felmérése.

A hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy

az apadás ellenére az árvízveszély továbbra is fennáll, a gátak legtöbbje átázott, jelentős víztömegeket zárnak el a lakott településektől.

A turistákat arra szólították fel, hogy maradjanak távol a folyópartoktól, és ne járjanak a gátakon.
A holland kormány pénteken hivatalosan katasztrófahelyzetet hirdetett az ország délkeleti felét sújtó áradások miatt. A kabinet aktiválta a rendkívüli esetekben érvényes kártérítésről szóló törvényt. A szabályozás révén a kormány részben fedezi azokat a károkat, amelyeket a biztosítók nem térítenek meg.

A károsultak megsegítésére létrehozott civil alapba a hétvégén mintegy 5 millió euró adományt fizettek be,

a pénzt azok támogatására fordítják, akiknek a kárát sem a biztosításuk, sem pedig a kormány nem téríti meg.

Hollandiában nincs halálos áldozatuk a szerdán kezdődött heves esőzések okozta áradásoknak.