Indul a parlament: az eddiginél is gátlástalanabb és agresszívabb lehet a baloldal

Vágólapra másolva!
Magyarország elsőként lábalt ki a koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségekből, ráadásul az előrejelzések szerint az idei GPD-növekedés a 7 százalékot is meghaladhatja, amelynek köszönhetően gyakorlatilag már biztosra mondható, hogy a gyermeket nevelők jövőre visszakapják az idén befizetett adójuk összegét. A kimagasló gazdasági növekedéssel Magyarország az Európai Unión belül is dobogós helyezést foglal el. Az elért eredmények azonban veszélybe kerülhetnek, ha a baloldal, vagyis Gyurcsány Ferenc és emberei ismét hatalomra kerülnek. Éppen ezért indult a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! aláírásgyűjtési kampány is. Jövő év elején pedig Brüsszelnek is üzenhetnek a magyarok a gyermekvédelmi népszavazással. Arról, hogy mi várható a parlamentben ősszel, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója és alapítója beszélt az Origónak.
Vágólapra másolva!

Fantasztikus teljesítményre kapcsolt a magyar gazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztus közepén kiadott becslése alapján a második negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adat szerint 17,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 17,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A kimagasló eredmény miatt a legtöbb elemző is javította Magyarország GPD-növekedésére vonatkozó előrejelzését.

A Takarékbank 7,7 százalékról 8 százalék környékére, a K&H Bank 6,7 százalékról 7 százalék felettire módosította a prognózist. Az adatok azt is jelentik, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben felülmúlta nemcsak a 2019 második negyedévi, hanem a járvány előtti utolsó negyedév, 2019 negyedik negyedének szintjét is, ráadásul a növekedés gyakorlatilag minden területre kiterjed.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a koronavírus-járvány miatti válság legnagyobb nyertesének az információ, kommunikáció ágazat tekinthető, hiszen hozzáadott értéke több mint tizedével meghaladja a vírus megjelenése előttit, de emellett kedvezően alakult az építőipar és az ipar teljesítménye is, mindkettő több mint 5 százalékkal haladta meg a járvány előtti szintet.

A Századvég Gazdaságkutató szakértőjének prognózisa szerint az év egészét is dinamikus, 7 százalék körüli vagy akár azt meghaladó növekedés jellemezheti.

Ezek az adatok azért is rendkívül fontosak, mert a több mint 7 százalékos első féléves bővülés alapján egyre inkább biztosra lehet venni, hogy a gyermeket nevelők jövőre visszakapják az idén befizetett adójuk összegét.

Orbán Viktor miniszterelnök még júniusban jelentette be, hogy 5,5 százalékos vagy ennél nagyobb bővülés esetén 2022 első felében visszakapják a gyermeket nevelők az idén befizetett adójukat.

Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

Nemcsak országos szinten mondható kiemelkedőnek a gazdasági teljesítmény, hanem az Európai Unión belül is dobogós helyen állunk, hiszen az Eurostat legfrissebb adataiból az olvasható ki, hogy az éves alapú magyar növekedés a harmadik legjobb volt az EU-ban.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az Origónak elmondta, hogy egy adott ország gazdasági helyzete sorsdöntő tényező a választóknak.

A Nézőpont Intézet alapítója szerint

a magyar gazdaságnak a mostani jelentős sikertörténet, és jól mutatja a koronavírus-járványból való kilábalás sikerességét.

Mint ismert, az Orbán-kormány egyik kiemelt célkitűzése volt a magyar gazdaság stabilitásának és folyamatos fejlődőképességének megteremtése, a mostani eredmények pedig mindenképpen ennek a politikának a sikerét mutatják.

A baloldal győzelme esetén Gyurcsány Ferenc vezetésével visszatérnének a megszorítások

A Fidesz szeptember elején indította el a "Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!" elnevezésű aláírásgyűjtést, amellyel emlékeztetni kívánják a magyar embereket, hogy a baloldalon ugyanazok akarnak hatalomra jutni, akik 2002 és 2010 között egyszer már tönkretették az országot.

Most nem kevesebb forog kockán, mint a 2010 óta elért gazdasági, politikai és társadalmi eredmények.

Mráz Ágoston azt mondta: "Azt tudjuk a magyarokról, hogy a legfontosabb kérdésekben 70-80 százalékuk egyetért a kormánnyal, legyen szó migrációról, a koronavírus-politikáról vagy éppen Gyurcsány Ferenc távozásáról a közéletből. A legfontosabb kérdésekben tehát megvan az elvi támogatása a társadalomnak".

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója és alapítója Forrás: MTI/Mohai Balázs

A szakértő szerint az aláírásgyűjtés már most sikeresnek mondható, hiszen a kiszivárgott számok alapján többen írták alá néhány nap leforgása alatt, mint amennyi aláírást a baloldali előválasztási cirkuszban szereplő jelöltek gyűjteni tudtak.

- húzta alá a Nézőpont intézet igazgatója.

A sikeres népszavazás komoly fegyver lehet a Brüsszel elleni morális harcban

Orbán Viktor július 21-én jelentette be közösségi oldalán, hogy gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány. A miniszterelnök akkor hangsúlyozta, hogy "gyermekeink jövője a tét, ezért ebben a kérdésben nem engedhetünk". Elmondta azt is, hogy amikor a hazánkra nehezedő nyomás ilyen erős, akkor csak a közös népakarat tudja megvédeni Magyarországot, a kormány ezért döntött az öt kérdésből álló népszavazás mellett.

Mint ismert, Brüsszel rá akarja kényszeríteni Magyarországot arra, hogy engedjük be az óvodákba és iskolákba az LMBTQ-propagandát. A minden korábbinál jelentősebb támadások a gyermekvédelmi törvény elfogadását követően kezdődtek. Ezzel viszont Magyarország szuverenitását vonják kétségbe, az önvédelmi képességét gyengítenék. Ezért is fontos a népszavazási kezdeményezés, mivel ha a magyarok nagy része kiáll a gyermekvédelmi törvény mögött, akkor a bevándorlás elleni küzdelemhez hasonlóan a gyermekek védelmének ügye sem bukhat el, akármekkora brüsszeli és Soros-féle nyomásgyakorlás ellenére sem.

A népszavazás kérdései a következők lesznek:

  1. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?
  4. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  5. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy "közösen mondjunk nemet ezekre a kérdésekre, ahogy öt évvel ezelőtt is nemet mondtunk, amikor Brüsszel a bevándorlókat akarta rákényszeríteni Magyarországra. Akkor egy népszavazás és a közös népakarat megállította Brüsszelt. Egyszer már sikerült, és együtt újra sikerülni fog".

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban rohamosan terjed az LMBTQ-propaganda, ezt kell megállítani Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Mráz Ágoston szerint a népszavazásnak egyrészt tartalmi jelentősége van, mivel a gyermekvédelmi törvény megvédéséről is szól, amely jól szimbolizálja a társadalom túlnyomó többségének véleményét, másrészt pedig a kormánypárt hagyományos, keresztény értékeinek megvédésére irányul.

Azt már láthattuk, hogy közel másfél millió ember ezzel a kérdéssel azonosulni tudott a nemzeti konzultációnál, de egyértelmű, hogy a népszavazáson még ennél is többen fejezik ki akaratukat, ami a Brüsszel és Budapest között zajló politikai küzdelemben nagy megerősítés lehet a kormányoldal számára.

- fejtette ki.

Mindez jól mutatja a különbséget az Orbán-kormány és Gyurcsány Ferenc egykori kormánya között,

mert Gyurcsány Ferenc sosem tudta felmutatni a társadalmi támogatottságot az intézkedései mögött, az Orbán-kormány viszont mindig is figyelt arra, hogy legitim és biztos társadalmi hátországgal rendelkezzen, azaz ne az emberek ellen, hanem az emberek támogatásával hozza meg a fontos döntéseket.

A kampányidőszak legcsúnyább oldalát mutatja meg a baloldal a parlament őszi ülésszakában

Szeptember 20-án indul az Országgyűlés őszi ülésszaka, Mráz Ágoston pedig nem számít sok jóra a baloldal részéről, úgy gondolja, hogy a kampányidőszak kevésbé szép oldalát láthatjuk majd különösen akkor, ha úgy érzi a baloldal, hogy romlanak választási esélyeik.

"A közvélemény-kutatások szerint nem alakult ki az elmúlt hónapokban komolyabb dinamika a baloldali pártok mögött, hiába szervezték meg az előválasztás álvitáit."

A szakértő arra számít, hogy ha a baloldal kellemetlenül érzi magát az eredményekkel kapcsolatban, akkor ismét parlamenti rendbontásra és különböző akciókra fognak fókuszálni, ezért újra egy nagyon kellemetlen parlamenti ülésszak következhet. Szerinte a kormányoldalnak az ülésszak alatt emlékeztetnie kell az ott ülő baloldalt és a választópolgárokat arra, hogy a Gyurcsány-koalícióról van szó, "a régi erők, a múlt szövetségéről".

Hadházy Ákos obszcén feliratot tart a kezében Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

A baloldal közlendőjének tartalma nem fog változni, hiszen itt sem tartalmi, sem pedig személyzeti megújulásról nem lehet beszélni a korábbi Gyurcsány-korszakhoz képest. Amiben viszont Mráz Ágoston szerint változások lehetnek, azok a baloldal eszközei. Pontosabban a baloldal még gátlástalanabb lesz.

Nem lenne meglepő, ha ismét transzparensekkel, ülésmegszakításokkal, látványos kivonulásokkal, bekiabálásokkal és különböző zavarkeltésekkel próbálnák majd akadályozni a kormány és az országgyűlés munkáját. Nem a kormányképességüket akarják majd bizonyítani, hanem kormánygyűlöletüket demonstrálni.