Kuba saját fejlesztésű vakcinákat küldött Venezuelának

kuba abdala vakcina
A nurse prepares to inoculate an elderly person against COVID-19 with Cuban vaccine Abdala in Havana, on August 2, 2021. (Photo by YAMIL LAGE / AFP)
Vágólapra másolva!
Kuba a koronavírus elleni, saját fejlesztésű vakcinákat tartalmazó szállítmányt küldött első ízben Venezuelának - közölte a Telesur latin-amerikai televízió hétfőn.
Vágólapra másolva!

A caracasi központú tévé híradásában nem hangzott el, hogy Venezuela hány adag Abdala nevű vakcinát kapott a "testvéri" Kubától.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem hétfői összesítése szerint a gazdasági és politikai válságban lévő 28 milliós Venezuelában a világjárvány kezdete óta 362 ezer ember kapta el a koronavírust, és 4395-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Kuba a koronavírus elleni, saját fejlesztésű vakcinákat tartalmazó szállítmányt küldött első ízben Venezuelának. Forrás: AFP/Yamil Lage

A vakcinafejlesztésben gazdag tapasztalatokkal rendelkező

Kuba a latin-amerikai országok közül elsőként fejlesztette ki a koronavírus elleni saját oltóanyagát, már kétfajta vakcinája is van, az Abdala és a Soberana 02.

A kubai egészségügyi minisztérium szerint a klinikai tesztek során az előbbi 92,3 százalékos, az utóbbi pedig 91,2 százalékos hatékonyságot mutatott.

Mindkét vakcinagyártó tárgyalásokat folytat az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) az oltóanyagok nemzetközi elismeréséről.

Vietnam lehet az első kubai oltóanyagot gyártó ország

Kuba a múlt héten az ugyancsak szocialista táborhoz tartozó Vietnamba is küldött az Abdala vakcinából.

Havannában közölték, hogy átadják Hanoinak a készítmény gyártási technológiáját is, így Vietnam lenne az első ország, amely saját maga állítja elő ezt a kubai oltóanyagot.

Miguel Díaz-Canel kubai államfő az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitáján a minap videólinken át felszólalva bírálta a koronavírus elleni vakcinák egyenlőtlen elosztását, hangsúlyozva, hogy a szegényebb országok lakói még mindig az első oltásukra várnak.

Kifogásolta, hogy a világszerte felhasznált vakcinák több mint nyolcvan százalékát közepes-, illetve magas jövedelmű országokban adták be, amelyek a világ lakosságának alig felét teszik ki.