Nézze meg térképeken, hogy áll az orosz-ukrán háború vasárnap!

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus,  Harkiv, orosz csapatok, támadás, ég épület, robbanás,
A building burns after Russian troops shelled the area in the second largest Ukrainian city of Kharkiv, in the east on March 6, 2022. - On the eleventh day of Russia's invasion of Ukraine on March 6, 2022, Russian forces pressed a siege of the key southern port of Mariupol and destroyed an airport in the west of the country. The Ukrainian capital Kyiv remains under Ukrainian control as does Kharkiv in the east, with the overall picture of the Russian ground advance little changed over the last 24 hours in the face of fierce Ukrainian resistance. (Photo by Sergey BOBOK / AFP)
Vágólapra másolva!
Tizenegy napja tart az orosz-ukrán háború, egyre tovább nyomulnak az orosz seregek Ukrajna déli részén. Lebombázták Vinnicja repülőterét, egy orosz helikoptert lőttek le az ukránok Kijev közelében, miközben újabb ukrán várost kerítenének be az oroszok. Térképen mutatjuk meg, hogyan mozognak az orosz csapatok.
Vágólapra másolva!

- írja közösségi oldalán Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint

az ukrán ellenállás hatására egyre keményebb fegyvereket vetnek be, és nemsokára jöhetnek, sőt egyes források szerint már használták is a termobarikus bombákat - ennél feljebb már csak a taktikai nukleáris töltetek vannak, amit bevethetnek Ukrajnában.

Forrás: Facebook

A Sky News egy ukrán biztonsági tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy

DNYIPRO VÁROSÁNAK KÖRBEVÉTELÉRE KÉSZÜLNEK AZ OROSZ KATONÁK.

A tisztviselő hozzátette, hogy a figyelem most a déli frontra fordul.

Elkezdődött a lakosság kimenekítése Mariupolból

Helyi idő szerint délben indulhatott el a menekülő lakosság Mariupolból. A hosszú kocsisort a Vöröskereszt vezeti, utánuk buszok szállítják a civileket, majd azok mögé sorolhatnak be autóval a menekülő polgárok.

Forrás: BBC

Az ukrán elnök szerint Odessza lehet a következő célpont

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök televíziós beszédéből idézett a The Guardian. A portál azt írja, hogy

AZ ELNÖK SZERINT ODESSZA LEHET AZ OROSZOK KÖVETKEZŐ CÉLPONTJA.

Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes szerint a konfliktus hónapokig, ha nem évekig tarthat. Az Egyesült Királyság védelmi vezérkari főnöke azt mondta, hogy a kormánynak közvetlen kapcsolata van Moszkva hadműveleti főhadiszállásával, és kérte, hogy találkozzon orosz kollégájával - írja a BBC.

Forrás: BBC

Új evakuációs útvonal nyílik meg

Mariupolban, a délkeleti kikötővárosban a hatóságok azt mondják, hogy új tűzszünet lép életbe, hogy lehetővé tegye az ott rekedt civilek evakuálását.

Az erőfeszítés körülbelül egy órája kezdődött, de jelenleg nem tudják megerősíteni, hogy a buszok és az autók elindultak-e - írja a BBC.

Itt egy térkép az útvonalról:

Forrás: BBC

Volnovakha egyike annak a két délkelet-ukrajnai városnak, ahol szombaton a humanitárius folyosó létrehozásának tervei meghiúsultak.

– jelentette ki Volnovakha ukrán parlamenti képviselője, aki azt is hozzátette, hogy vasárnap vagy a belátható jövőben nem várható civilek evakuálása a városból.

- mondja Dmitro Lubinets a BBC-nek. Hozzátette:

Forrás: Al Jazeera

Hozzátette: néhány embert annak ellenére evakuáltak Volnovakhából, hogy tűz alá kerültek, "civilek, önkéntesek és fegyveres erők segítségével". Volnovakha jelentései szerint

a városban szinte minden épület megsérült vagy megsemmisült.

Hová menekülnek az emberek?

Az ENSZ Menekültügyi Ügynökségének adatportálja szerint csaknem 1,4 millió ember menekült el Ukrajnából, mióta Oroszország elindította invázióját. Sokan Lengyelországban és más szomszédos államokban kerestek menedéket. A legutóbbi adatok szerint 756 303-an érkeztek Lengyelországba, 157 004-en Magyarországra, 103 254-en Moldovába, 101 529-en Szlovákiába, 53 300-an Oroszországba, 63 192-en Romániába és 406-an Fehéroroszországba. Legalább 133 876 ember más európai országokba is elmenekült. Az érkezők többsége nő és gyermek. Minden 18 és 60 év közötti férfit megakadályoztak abban, hogy elhagyják Ukrajnát - írja az Al Jazeera.

Forrás: Al Jazeera

A BBC arról ír, hogy mennyire állt a világ közel egy nukleáris katasztrófához a zaporizzsjai atomerőmű támadásával. Ukrajna másik három atomerőműve biztonságosan működik - közölte az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-hatósága az ukrán szabályozó hatóságtól kapott információkra hivatkozva.

Forrás: BBC

Az orosz-ukrán háborúról szóló élő tudósításunk itt érhető el.