Látványos térképeken, hogy meddig jutott az orosz hadsereg egy hónap alatt

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, orosz katona, tank
8148576 21.03.2022 Sappers of one of the engineering brigades of the Russian troops clear a fortified area from mines in Kherson region, Ukraine. Sputnik (Photo by Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Két új térkép is készült az ukrajnai háború jelenlegi állapotából. Ahogy az Origo is beszámolt róla szerdán, az orosz offenzíva az elmúlt egy hétben megtorpant, jelentős áttöréseket keleten és északon sem tudtak elérni, délen pedig csak igen lassan tudják elfoglalni a stratégiailag fontos városokat, megtartani viszont nem minden esetben sikerül azokat.
Vágólapra másolva!

Az egyik új térképen az ukrán ellentámadások mértéke látható, ezt az ábrát az Institute for Study of War kutatóintézet készítette, a kékkel jelölt terület az, amit az ukrán hadsereg visszafoglalt Kijevnél:

Sárgával azokat a területeket jelöli az intézet, amelyet az orosz sereg foglalt el. Ebből az derül ki, hogy az oroszok lassan, háztömbről háztömbre haladnak Mariupolban, a város belvárosa és a kikötő még ukrán kézen van.

Emellett Herszon közelében ért el sikereket az orosz hadsereg.

Egy másik térkép az orosz sereg március 15-e óta eltelt mozgását jelöli, és ezzel párhuzamosan ábrázolja a menekültek számának növekedését is:

Az Origo percről percre közvetítését az ukrajnai háborúról itt találja.