Az űrben is téma volt az orosz-ukrán háború

Kazahsztán, űrhajósok, űrhajó, asztronauta
Dzsezkazgan, 2022. március 30. Mark Vande Hei amerikai (b) és Anton Skaplerov (k) és Pjotr Dubrov orosz űrhajósok a Szojúz MSz-19-es orosz űrkapszulában, miután földet értek a kazahsztáni sztyeppén, Dzsezkazgan térségében 2022. március 30-án. Vande Hei és Dubrov együtt érkeztek az űrállomásra 2021. április 9-én. Az 55 éves amerikai űrhajós 341 napot töltött az űrállomáson, s ezzel megdöntötte Scott Kelly korábbi rekordját. MTI/AP/NASA/Bill Ingalls
Vágólapra másolva!
Az amerikai és az orosz űrhajósok az ukrajnai háborúról is beszélgettek a Nemzetközi Űrállomáson; nem volt közöttük tabutéma - mondta Mark Vande Hei amerikai űrhajós.
Vágólapra másolva!

Mark Vande Hei újságírók előtt elmondta:

nem tért ki az ukrajnai háború témája elől a misszióján, sőt, kényes kérdéseket is feltett orosz kollégáinak,

akiket a sajtótájékoztatón remek szakembereknek, csodálatos embereknek nevezett.

A csapat jól együttműködött - jelentette ki Vande Hei, aki 355 nap után a múlt héten landolt a Szojuz űrkapszulával Kazahsztánban Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov orosz űrhajós társaságában. Az 55 éves Vande Hei megdöntötte Scott Kelly korábbi, 340 napos rekordját.

Mark Vande Hei amerikai, Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov orosz űrhajósok a Szojuz MSZ-19-es orosz űrkapszulában Forrás: MTI/AP/NASA/Bill Ingalls

Visszatértekor a három űrhajós az ukrán nemzeti zászló színeiből - sárga-kék - összeállított overallt viselt, és ezt többen az ukrán néppel vállalt szolidaritásként értelmezték.

Az orosz kozmonauták ezt a feltételezést később visszautasították.

Az űrállomáson jelenleg Thomas Marshburn, Raja Chari és Kayla Barron amerikai, Matthias Maurer német és Oleg Artyemjev, Gyenyisz Matvejev és Szergej Korszakov orosz űrhajós teljesít szolgálatot.