Napokon belül megkezdődhet Kelet-Ukrajnában, amitől milliók rettegnek

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, Donyeck, Mariupol, tank, katona
8158834 05.04.2022 Servicemen of the DPR People's Militia ride a T-72 tank in Mariupol, Donetsk People's Republic. Ilya Pitalev / Sputnik (Photo by Ilya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Mindent elsöprő támadásra készülhetnek a jelentések szerint az orosz erők Kelet-Ukrajnában, hogy elfoglalják Mariupol városát és teljesen ellenőrzésük alá vegyék Donyeck és Luhanszk térségét. Folyamatosan telepítik át Északkelet-Ukrajnából a csapatokat, ugyanakkor komoly ukrán ellenállással kell szembenézniük. Hírszerzési források szerint a következő hetekben Oroszország a Donyec-medence elfoglalására koncentrál, ami véres összecsapásokkal jár majd.
Vágólapra másolva!

Míg az orosz erők a háború kezdetén komoly előrehaladást értek el Ukrajna keleti és északi területein is, addig mára Észak-Ukrajnából szinte teljesen kiszorultak, és csapataik jelentős részét át is telepítették Kelet-Ukrajnába. Hírszerzési és elemzői források szerint

a következő hetekben mindent elsöprő rohamra készülnek az oroszok Kelet-Ukrajnában,

hogy ellenőrzésük alá vonják Harkov és Izjum, Luhanszk és Donyeck, valamint Mariupol térségét.
Az elmúlt 44 nap területi változásai jól láthatóak az alábbi grafikán.

Az Institute of the Study of War április 7-i jelentésében azt írta, hogy az orosz erőknek sikerült elfoglalnia Mariupol központját, ugyanakkor április 8-án már arra hívták fel a figyelmet, hogy Mariupol polgármestere nyilatkozatot adott ki, amelyben ezt cáfolta.

Az orosz csapatoknak már sikerült eljutnia Mariupol központjáig Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev

Mint mondta, bár az oroszoknak sikerült eljutniuk a városközpontig, még nem tartják teljesen ellenőrzésük alatt.

Forrás: ISW

Folyamatosak a harcok Donyeck és Luhanszk megyékben is, ahol az ukrán erők folyamatosan verik vissza az orosz támadásokat.

A következő napokban azonban újabb heves támadásra lehet számítani, mivel Oroszország célja ezen területek teljes elfoglalása

- derül ki a jelentésekből.

Folyamatosak a bombázások Harkovban és külvárosában is, és az orosz erők folytatták a támadást Izjumtól délre, Szlovjanszk és Barvinkove térségében is.

A helyi hatóságok a civilek evakuálását sürgetik a támadások miatt.

Forrás: ISW