Soha nem látott erdőtüzek pusztítanak Alaszkában

Alaszka, erdőtűz
Vágólapra másolva!
Hatalmas tüzek pusztítanak Alaszkában, a legnagyobb erdőtüzek a délnyugati régióban vannak, ahol több száz kilométeren át, egészen a Bering-tengerig terjed a füst. Nome közössége, ahol az általában kristálytiszta levegő, éppen ezért a rendkívül egészségtelen kategóriába került - írja az ABC NEWS.
Vágólapra másolva!

Eddig több mint 530 erdőtűz volt Alaszkában, bár kevés házat veszélyeztetnek a lángok,

néhány lakost így is evakuálni kellett, egy ember pedig meghalt.

A helikopterpilóta a múlt hónapban a tűzoltóknak szállított rakományt, amikor lezuhant a gépe és meghalt.

Bár a közelmúlt esői segítettek, de a hosszabb távú előrejelzések szerint hasonló a helyzet, mint 2004-ben, amikor az eddigi legtöbb tűz volt Alaszkában. A korábbi forró napok, az alacsony páratartalom, és a viharokkal járó villámcsapások egyre jobban táplálják a tüzeket.

2004-ben a július közepére leégett terület nagyjából ugyanekkora volt, mint most, akkor a tűzszezon végére 26 304 négyzetkilométernyi terület égett el.

A melegedő éghajlat miatt gyakoribban a hőhullámok és az aszályok, ezért sok helyen gyakoribbak, pusztítóbbak és nehezebben leküzdhetők az erdőtüzek.

Idén Május 31-én a Yukon–Kuskokwim-delta duffrétegébe becsapott villámcsapás indította el East Fork tüzet, Alaszka délnyugati részén. Két, összesen mintegy 700 lakosú közösséget fenyegetett a veszély, de végül nem rendeltek el kötelező evakuálást a 671 négyzetkilométeres deltában, ahol a valaha volt legnagyobb erdőtűz tombolt, mert a tűzoltók meg tudták védeni a közösségeket.

Alaszkában

az erdőtüzek valamivel több mint felét villámcsapás okozza,

a többit pedig az emberek véletlenül, szándékosan vagy hanyagságból okozzák. Az idén eddig leégett 12 140 négyzetkilométerből mindössze 5 négyzetkilométer miatt volt felelős ember.

A szakértők szerint

nem kivitelezhető és nem szükséges az összes alaszkai futótüzet eloltani.

A tűz kulcsszerepet játszik az állam ökológiájában a törmelékek eltávolításával, a fák ritkításával, valamint a növények és állatok élőhelyeinek megújításával, így Alaszka általában hagyja, hogy a legtöbb tűz kiégjen, vagy megvárja, amíg az eső és a hó eloltja azt. A tűzoltók csupán a lakott területeket védik.

Bár ritka, és csekély az anyagi kár, de a tüzek füstje veszélyes, légzési nehézséget is okozhat.

Az Iliamna-tó közelében miután két tűz egyesült, és egy nap alatt körülbelül 194 négyzetkilométer erdőt égett le,

a füst és a hamu az erős szélben a több száz kilométerre fekvő Nome települést is elérte. Az egyébként kristálytiszta levegőjű város a rendkívül egészségtelen kategóriába került.