Már 300 gyermek halálát okozták a szennyezett köptetők

Cough medicine cough syrup medical bottles background plastic prescription decongestant pharmaceutical healthy drug congestion therapy illness cure close treatment dose medicament containers dropper remedy nobody no-one Horizontal SPOON BOTTLE PILL WHITE
Cough medicine in amber bottle with spoon and white containers in background. (Photo by SHERRY YATES YOUNG/SCIENCE PHOTO / SYO / Science Photo Library via AFP)
Vágólapra másolva!
Azonnali összefogásra és cselekvésre szólít fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután tavaly több mint 300, főként 5 év alatti gyermek halt meg Gambiában, Indonéziában és Üzbegisztánban szennyezett köptető miatt - írta a The Guardian. 
Vágólapra másolva!

A gyógyszerek, a vény nélkül kapható köhögés elleni szirupok magas dietilénglikol- és etilénglikol-tartalommal rendelkeztek - írta a lap.

Ezek a szennyező anyagok ipari oldószerként és fagyálló szerként használt mérgező vegyi anyagok, amelyek már

kis mennyiségben bevéve is halálosak lehetnek, így gyógyszerben nem lenne szabad előfordulniuk

- közölte a WHO.

Gambia, Indonézia és Üzbegisztán mellett a Fülöp-szigetek, Kelet-Timor, Szenegál és Kambodzsa is érintett lehet, mivel ott is kaphatók a gyógyszerek.

A WHO 194 tagállamában cselekvésre szólított fel a további halálesetek megelőzése érdekében.

"Mivel nem elszigetelt esetekről van szó, a WHO felszólítja az egészségügyi ellátási láncban részt vevő különböző kulcsfontosságú érdekelt feleket, hogy tegyenek azonnali és összehangolt lépéseket" - közölte a WHO.