A franciák megtakarításaiból finanszírozhatja Macron az új atomreaktorokat

Horizontal HEADSHOT PORTRAIT-CLOSE-UP THE EYES
French President Emmanuel Macron looks on as he meets with unseen disabled handball players during the inauguration of a new handball complex "Maison du Handball" in Creteil, on the outskirts of Paris on January 9, 2019. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Szembesülve az új atomreaktorok megépítésének kolosszális költségeivel, a francia állam a lakossági megtakarításokhoz folyamodhat a hat újgenerációs európai nyomottvizes reaktor (EPR2) finanszírozása érdekében, adta hírül a francia gazdasági lap, a Les Échos.
Vágólapra másolva!

Tavaly már 55 millió francia tartotta megtakarításait a Livret A néven közismert hosszú távú takarékbetétben, a megtakarítások értéke 2022 végén pedig már elérte a 375 milliárd eurót.

Az alapok egy részét a francia bankok átutalják az állam által kezelt pénzintézethez – a Caisse des dépôts et consignations-hoz (CDC) –, amelyet 1816-ban hoztak létre, és amely egyike a francia parlament által irányított kormányzati intézményeknek. Gyakran nevezik a francia állam befektetői testületének is.

„A Livret A azon pénzügyi források egyike, amely nagyon hosszú távú finanszírozást tesz lehetővé, ez pedig különösen megfelel a Macron által felélesztett francia atompolitika igényeinek", írja a Les Échos egy állami hírforrására hivatkozva.

Elképesztő tervvel állt elő Macron Forrás: AFP/Ludovic Marin

Az AFP hírügynökség által szerda este megkeresett energiaügyi átmeneti, valamint a gazdasági és pénzügyminisztérium egyaránt megerősítette, hogy bár valóban tanulmányozzák az új atomreaktorok finanszírozásának a lehetőségeit, közölték, hogy döntés még nem született meg a kérdésben.

A francia állami többségi tulajdonú villamosenergia közmű vállalat, az EDF szerint a hat új EPR2 építési költsége 51,7 milliárd euróra becsülhető, valamint további 4,6 milliárd euróra, ha a megvalósítás nehézségekbe ütközik.

A francia bankok és az állam által kezelt Livret A betétek egyébként főként a franciaországi szociális lakások finanszírozására szolgálnak.

Eric Lombard, a CDC vezérigazgatója nemrégiben azonban azt a kijelentést tette a francia parlamentben, hogy a bankok és a CDC által kezelt hosszú távú lakossági megtakarításokban felhalmozódott összesen 500 milliárd eurós betét képes lenne finanszírozni Franciaország energiatermelő apparátusának az átalakítását.

Emmanuel Macron 2022. februárjában jelentette be a francia atomenergia-politika újraindítását, 2050-ig hat új európai nyomottvizes reaktor (EPR2) építését, valamint további nyolc új reaktor létesítésének a tanulmányozását.